Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Državni tajnik za politička pitanja Mario Nobilo primio je u ponedjeljak, 28. studenoga 2011. godine, u nastupni posjet Alexandrua Codreanua, veleposlanika Republike Moldove u Republici Hrvatskoj sa sjedištem u Budimpešti

Govoreći o važnosti euroatlantske perspektive za države šire regije, državni tajnik Nobilo istaknuo je primjer Republike Hrvatske koja je višestrukom tranzicijom i demokratizacijom društva uspjela dovršiti procese euroatlantskog integriranja

Govoreći o važnosti euroatlantske perspektive za države šire regije, državni tajnik Nobilo istaknuo je primjer Republike Hrvatske koja je višestrukom tranzicijom i demokratizacijom društva uspjela dovršiti procese euroatlantskog integriranja. Istaknuo je da su u procesu hrvatskih pregovora za članstvo u Europskoj uniji po prvi puta postavljena pristupna mjerila te da je uspješno zaključivanje pristupnih pregovora Republike Hrvatske rezultat spremnosti hrvatskog društva na temeljite i nepovratne reforme.

Republika Hrvatska uskladila je svoje standarde sa standardima Europske unije, između ostalog u području zaštite ljudskih prava, jačanja civilnog društva, vladavine prava, tržišne ekonomije i temeljnih demokratskih načela. Državni tajnik Nobilo predstavio je i predstojeće političke i pravne korake koje Hrvatska namjerava poduzeti prije i nakon potpisivanja Ugovora o pristupanju. Hrvatska je spremna svoja vrijedna iskustva u pregovorima za punopravno članstvo u Uniji podijeliti s Republikom Moldovom.

Veleposlanik Codreanu dosadašnju je suradnju između dviju država u području europskih integracija ocijenio uspješnom te predložio da se u budućnosti ova suradnja intenzivira, ali i proširi na druga područja bilateralne suradnje, kao što su turizam, industrija i trgovina.



Priopćenja