Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

U organizaciji Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija u srijedu, 16. studenoga 2011. godine, u Novinarskom domu u Zagrebu održana je panel rasprava pod nazivom „Petnaest godina članstva Republike Hrvatske u Vijeću Europe: postignuća, iskustv

Teme rasprave odnosile su se na dosadašnja iskustva suradnje Republike Hrvatske s Vijećem Europe, buduće izazove međunarodne i međuvladine suradnje u okviru ove organizacije te na perspektivu jačeg pozicioniranja i profiliranja Hrvatske u Vijeću Europe nakon ulaska u Europsku uniju

Teme rasprave odnosile su se na dosadašnja iskustva suradnje Republike Hrvatske s Vijećem Europe, buduće izazove međunarodne i međuvladine suradnje u okviru ove organizacije te na perspektivu jačeg pozicioniranja i profiliranja Hrvatske u Vijeću Europe nakon ulaska u Europsku uniju.

Uvodnim izlaganjem raspravu je otvorio državni tajnik za politička pitanja Mario Nobilo. Podsjetio je da je Vijeće Europe jedinstvena organizacija posvećena očuvanju i promicanju zajedničkih vrijednosti ljudskih prava, demokracije i vladavine prava na čitavom prostoru Europe. Napomenuo je da proces pristupanja Hrvatske Vijeću Europe nije bio jednostavan, no budući da je suradnja s Vijećem Europe značajno utjecala na konsolidaciju demokratskog sustava, vladavine prava i promicanja ljudskih prava u Republici Hrvatskoj, ona danas uživa položaj uvažene i aktivne članice Vijeća Europe.

S uspješno okončanim pregovorima i u očekivanju potpisivanja Ugovora o pristupanju 9. prosinca 2011. godine u Bruxellesu, Hrvatska je na korak od ravnopravnog sudjelovanja u izazovima članstva u Europskoj uniji. Državni tajnik Nobilo izrazio je čvrsto uvjerenje kako se time suradnja s Vijećem Europe, s obzirom na komplementarne uloge dviju organizacija, može dodatno produbiti. Hrvatska podržava reformu Vijeća Europe, kao i reformu Europskog suda za ljudska prava, a aktivnim angažmanom u Vijeću Europe Hrvatska će i ubuduće davati svoj puni doprinos očuvanju temeljnih postavki ove najstarije europske organizacije, zaključio je.

Ovom prigodom državni tajnik Nobilo zahvalio je svim hrvatskim predstavnicima u raznim strukturama Vijeća Europe, a posebno današnjim panelistima koji su svojim profesionalnim djelovanjem pridonijeli aktivnom članstvu Hrvatske u toj organizaciji.



Priopćenja