Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković sudjelovao je u ponedjeljak, 7. studenoga 2011. godine, u Beogradu, na ministarskoj konferenciji o izbjeglicama i raseljenim osobama

Uz ministre vanjskih poslova Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije, na konferenciji su sudjelovali i međunarodni partneri - visoki povjerenik UN-a za izbjeglice, povjerenik Europske komisije za proširenje i europsku politiku susjedstva, kao i predstavnici SAD-a, Vijeća Europe i Organizacije za europsku sigurnost i suradnju

Uz ministre vanjskih poslova Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije, na konferenciji su sudjelovali i međunarodni partneri - visoki povjerenik UN-a za izbjeglice, povjerenik Europske komisije za proširenje i europsku politiku susjedstva, kao i predstavnici SAD-a, Vijeća Europe i Organizacije za europsku sigurnost i suradnju.

Na konferenciji je usvojena Zajednička ministarska deklaracija kojom je definiran konačni okvir za rješavanje izbjegličkog pitanja u zemljama regije i jasno dan smjer za buduće djelovanje. Deklaracijom se također utvrđuju okviri Zajedničkog regionalnog programa trajnih rješenja za izbjeglice i raseljene osobe koji je, prije svega, fokusiran na osiguranje adekvatnog stambenog zbrinjavanja. Programom se ujedno zatvara regionalni aspekt problematike vezane uz izbjegle i raseljene osobe, a s druge strane države se ohrabruje uložiti relevantne napore na nacionalnoj razini. U slučaju Republike Hrvatske to znači nastavak već postojećeg programa stambenog zbrinjavanja izbjeglica - bivših nositelja stanarskih prava.

Ministar Jandroković istaknuo je značaj današnje konferencije te uputio zahvalu međunarodnim partnerima na potpori i doprinosu procesu osiguranja održivih rješenja za izbjegle i raseljene osobe. Poručio je kako Hrvatska i dalje ostaje predana provedbi sveobuhvatnih nacionalnih mjera povratka, a nastavkom sudjelovanja u provedbi Zajedničkog regionalnog programa također pokazuje dosljednost u primjeni mjera i standarda za pomoć izbjeglim i raseljenim osobama. To se pokazalo važnim i tijekom pregovora s Europskom unijom, prilikom ispunjavanja mjerila za zatvaranje Poglavlja 23 - Pravosuđe i temeljna prava.

U konačnici, izrazio je zadovoljstvo što će u provedbi Zajedničkog regionalnog programa financijski sudjelovati i međunarodni partrneri, sredstvima prikupljenima na Donatorskoj konferenciji, koja bi se trebala održati iduće godine u Sarajevu.

Sudionici konferenciji suglasili su se kako zadanim okvirom rješenje izbjegličkog pitanja na regionalnog razini prestaje biti političko i postaje isključivo humanitarno, usmjereno prema zaštiti osoba koje još uvijek nisu ostvarile trajno rješenje, s naglaskom na najranjivije. Važna poruka koju pruža Zajednički regionalni program je mogućnost izbora svake pojedine osobe između povratka u zemlju podrijetla ili lokalne integracije. Stoga je s konferencije upućen poziv izbjeglim i raseljenim osobama da iskoriste tu mogućnost i konačno reguliraju svoj status.



Priopćenja