Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Državni tajnik Mario Nobilo primio je u nastupni posjet Germána Orlanda Ibarru Morána, novoimenovanog veleposlanika Republike Čile u Republici Hrvatskoj

Nakon što je zaželio dobrodošlicu veleposlaniku Ibarri Moránu, državni tajnik Nobilo izrazio je zadovoljstvo tradicionalno vrlo dobrim i prijateljskim odnosima između Hrvatske i Čilea te naglasio potrebu njihova jačanja na području gospodarstva, kulture i znanosti

Nakon što je zaželio dobrodošlicu veleposlaniku Ibarri Moránu, državni tajnik Nobilo izrazio je zadovoljstvo tradicionalno vrlo dobrim i prijateljskim odnosima između Hrvatske i Čilea te naglasio potrebu njihova jačanja na području gospodarstva, kulture i znanosti.

Sugovornici su razmotrili aktualnu situaciju u bilateralnim odnosima te ocijenili da je potrebno i dalje nastaviti razvijati dijalog između dviju zemalja i razmjenjivati mišljenja o bilateralnim, globalnim i regionalnim pitanjima.

Državni tajnik Nobilo istaknuo je važnost brojne i ugledne hrvatske zajednice u Čileu koja je most za suradnju između dviju zemalja. Pozdravivši čileanska ulaganja u Hrvatsku, izrazio je nadu u još bolju iskorištenost potencijala čileanskih poduzetnika hrvatskog podrijetla, kako bi se povećala gospodarska razmjena između Hrvatske i Čilea.

Na zanimanje čileanske strane također su razmotreni i modaliteti obilježavanja dvadesete godišnjice uspostave diplomatskih odnosa između Hrvatske i Čilea u 2012. godini.

Državni tajnik Nobilo izvijestio je sugovornika o aktualnom stanju u vezi s budućim članstvom Republike Hrvatske u Europskoj uniji, te je u tom kontekstu obostrano izraženo uvjerenje da će ulazak Hrvatske u Europsku uniju pridonijeti jačanju sveukupne suradnje između dviju zemalja.



Priopćenja