Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Temeljem Sporazuma o pitanjima sukcesije bivše SFRJ, povjerenstvo Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija preuzelo je 25. listopada 2011. godine zgradu diplomatske rezidencije bivše SFRJ u Oslu

Radi se o nastavku procesa preuzimanja nekretnina diplomatsko-konzularnih predstavništava bivše SFRJ

O daljnjem raspolaganju navedenim objektom, koji ima površinu 380 m², te pripadajuće zemljište od 3080 m², donijet će se odluka nakon što se pribavi procjena vrijednosti i eventualno potrebnih ulaganja u obnovu.

Radi se o nastavku procesa preuzimanja nekretnina diplomatsko-konzularnih predstavništava bivše SFRJ, u okviru rezolucije Zajedničkog odbora za sukcesiju iz 2006. godine kojom su raspodijeljena 44 objekta iz tzv. “regije OECD”, a od kojih je Republika Hrvatska trebala preuzeti ukupno 10 objekata. Temeljem dogovora postignutog na sastanku Zajedničkog odbora za sukcesiju u svibnju ove godine utvrđen je i vremenski plan primopredaje navedenih 10 nekretnina koje su bile ili još većinski jesu u posjedu Republike Srbije.

Uz dva stana u Trstu koja je preuzela početkom srpnja ove godine, zgradu veleposlanstva u Beču preuzetu u kolovozu, te prekjučer preuzetu rezidenciju u Oslu, Hrvatska bi do kraja ove godine trebala preuzeti još tri nekretnine (zgradu veleposlanstva u Lisabonu, te rezidencije u Madridu i Helsinkiju).

Preostale tri nekretnine bit će predane Republici Hrvatskoj zaključno do 31. kolovoza 2012. godine (zgrade veleposlanstva u Den Haagu i generalnog konzulata u Torontu te rezidencija u Stockholmu).

Republika Hrvatska i ubuduće će ulagati napore za što brži napredak postupka sukcesije i raspodjele diplomatsko-konzularne imovine bivše SFRJ, sukladno dogovorenim načelima i sporazumu svih država sljednica.

Na posljednjem sastanku Zajedničkog odbora za raspodjelu diplomatske i konzularne imovine bivše SFRJ, održanom prošlog mjeseca u Sarajevu, načelno je između zemalja sljednica dogovoreno da se sljedeći sastanak odbora održi u prosincu ove godine u Zagrebu.



Priopćenja