Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

U organizaciji Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske i Međunarodne financijske korporacije (IFC – dio grupacije Svjetske banke), u Splitu je započela dvodnevna radionica „Transformacija kroz turizam: Prepreke u turizmu za

Cilj je radionice identificirati moguće aktivnosti razvojne suradnje na području turizma, raspraviti specifične inicijative u turizmu kao i smjernice daljnjeg zajedničkog rada

U radionici sudjeluju 22 sudionika, a uz predstavnike Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija i Međunarodne financijske korporacije glavne paneliste čine predstavnici Ministarstva turizma, Agencije za javno-privatno partnerstvo te stručnjaci iz područja turizma i investicija. Radionica je organizirana u okviru jednog od potencijalnih područja razvojne suradnje, sukladno Nacionalnoj strategiji razvojne suradnje Republike Hrvatske. Stoga u radionici sudjeluju i turistički stručnjaci iz Sijera Leonea i Čada, gdje Republika Hrvatska ima i svoje predstavnike u međunarodnim mirovnim misijama, što je dodatni razlog za pokretanje aktivnosti razvojne suradnje u tom području.

Cilj je radionice identificirati moguće aktivnosti razvojne suradnje na području turizma, raspraviti specifične inicijative u turizmu kao i smjernice daljnjeg zajedničkog rada.

Imajući u vidu komparativne prednosti Republike Hrvatske u području turizma, u planu je zajednički višegodišnji program s Međunarodnom financijskom korporacijom, koji bi obuhvatio održivi razvoj turističkog sektora s naglaskom na poboljšanje rasta turističkog sektora i konkurentnosti. Hrvatska je, naime, prepoznata kao zemlja u kojoj turizam predstavlja značajnu granu u okviru gospodarskog sektora, te koja posjeduje stručnjake iz tog područja i iskustvo koje bi moglo biti od koristi manje razvijenim zemljama i zemljama u tranziciji.

Priopćenja