Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Danas je započela s radom Konferencija o pribavljanju civilne dokumentacije i sprječavanju slučajeva osoba bez državljanstva koja se 26. i 27. listopada 2011. godine održava u Zagrebu

Republika Hrvatska je domaćin konferencije organizirane u suradnji s UNHCR-om, OESS-om i Europskom komisijom. U fokusu konferencije je rasprava o pitanjima osoba bez državljanstva koja uključuje i pristup Roma dokumentima o civilnom statusu i stjecanju državljanstva

Republika Hrvatska je domaćin konferencije organizirane u suradnji s UNHCR-om, OESS-om i Europskom komisijom. U fokusu konferencije je rasprava o pitanjima osoba bez državljanstva koja uključuje i pristup Roma dokumentima o civilnom statusu i stjecanju državljanstva.

Konferencija okuplja države regije, a uvodna izlaganja su održali državni tajnik za politička pitanja Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske dr.sc. Mario Nobilo, visoki povjerenik OESS-a za izbjeglice Knut Vollebaek, direktor Ureda za Europu UNHCR-a Daniel Endres i direktor u Glavnoj upravi za proširenje Europske komisije Pierre Mirel.

Državni tajnik Nobilo je istaknuo iskustvo Hrvatske u identifikaciji i smanjenju broja osoba bez državljanstva i njihovoj učinkovitoj zaštiti, koje postaje sve relevantnije za ostale države regije a prepoznaju ga i međunarodne organizacije koje se bave tim problemom. Kao zemlja koja je nedavno pristupila Konvenciji UN-a o smanjivanju broja osoba bez državljanstva, Hrvatska poziva i ostale države regije, koje još to nisu učinile, da postanu strankom Konvencije.

Istaknuti su napori Hrvatske za uključivanjem Roma, kao posebne ranjive skupine koja se suočava s izazovima rješavanja civilnog statusa. Napori na ovom području, ulažu se kroz provedbu mjera Nacionalnog programa za Rome. Sredinom 2012. Hrvatska će preuzeti predsjedanje inicijativom „Desetljeće za uključivanje Roma“ kroz koje će moći adresirati prioritete na ovom području.



Priopćenja