Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Državni tajnik za europske integracije Andrej Plenković održao je u ponedjeljak, 24. listopada 2011. godine, zajednički sastanak s predstavnicima Europske komisije i s predstavnicima svih tijela državne uprave Republike Hrvatske, u vezi s mehanizmom praćen

Državni tajnik Plenković osvrnuo se na Izvješće Europske komisije o napretku Hrvatske za 2011. godinu, koje je pratilo i konačno pozitivno Mišljenje o zahtjevu za članstvo

Državni tajnik Plenković osvrnuo se na Izvješće Europske komisije o napretku Hrvatske za 2011. godinu, koje je pratilo i konačno pozitivno Mišljenje o zahtjevu za članstvo. Ocjene Komisije najbolji su pokazatelj uspjeha Hrvatske, ali i pohvala poduzetim naporima na putu prema punopravnom članstvu u Europskoj uniji. Državni tajnik istaknuo je da su reformski procesi nepovratni i nastavit će se tijekom ratifikacijskog procesa, kako bi Hrvatska u Europsku uniju 1. srpnja 2013. godine ušla kao potpuno spremna 28. država članica.

Načelnik Odjela za Republiku Hrvatsku u Općoj upravi za proširenje Dirk Lange predstavio je daljnju dinamiku praćenja napretka Hrvatske u ispunjavanju obveza preuzetih iz pregovora. U rujnu ove godine dovršen je četvrti krug praćenja napretka u ispunjavanju obveza iz svih poglavlja pregovora, pri čemu je Hrvatska pokazala da obveze ispunjava u potpunosti i u roku.

S predstavnicima resornih ministarstava dogovoreni su daljnji koraci vezani za pripremu sastanka Odbora za stabilizaciju i pridruživanje, koji će se održati u prosincu ove godine u Bruxellesu. Dogovorene su aktivnosti oko izrade Programa Vlade za preuzimanje pravne stečevine Europske unije za 2012. godinu. Predstavljeni su koraci poduzeti kako bi se uspostavio informacijski sustav u kojem će biti umrežena sva tijela državne uprave, a s ciljem kvalitetne koordinacije europskih poslova od trenutka potpisivanja Ugovora, kada Hrvatska postaje aktivni promatrač u Vijeću Europske unije.

U odnosu na pripremne aktivnosti za potpisivanje Ugovora o pristupanju, državni tajnik Plenković izvijestio je da su nadležne službe Vijeća Europske unije pripremile prijevod Ugovora na sve službene jezike Unije. Pojasnio je da će 1. prosinca 2011. godine Europski parlament dati suglasnost za pristupanje Hrvatske Europskoj uniji, potom Vijeće donosi jednoglasnu odluku o prihvaćanju Hrvatske kao nove države članice, nakon čega slijedi potpisivanje Ugovora o pristupanju u prosincu ove godine.



Priopćenja