Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Na današnji dan, 24. listopada, obilježava se stupanje na snagu Povelje Ujedinjenih naroda kao i 66. obljetnica djelovanja ove najvažnije globalne organizacije koja predstavlja kamen temeljac međunarodne suradnje po brojnim globalnim pitanjima, prijetnjama

Republika Hrvatska članica je Ujedinjenih naroda od 1992. godine te u radu sudjeluje putem svojih stalnih predstavništva u New Yorku, Beču i Ženevi, kao i pri UNESCO-u u Parizu

Republika Hrvatska članica je Ujedinjenih naroda od 1992. godine te u radu sudjeluje putem svojih stalnih predstavništva u New Yorku, Beču i Ženevi, kao i pri UNESCO-u u Parizu. Tijekom svojeg članstva u Ujedinjenim narodima, Republika Hrvatska je prepoznata kao odgovorna članica koja je svoj značajan trag do sada ostavila aktivno sudjelujući u radu najvažnijih tijela UN-a (Vijeće sigurnosti, Gospodarsko i socijalno vijeće – ECOSOC, Komisija za izgradnju mira), kao i sudjelovanjem brojnih hrvatskih stručnjaka u različitim ekspertnim tijelima UN-a.

Republika Hrvatska nastavlja snažno podržavati glavne aktivnosti UN-a, među kojima se posebno ističu pitanja očuvanja globalnog mira i sigurnosti, post-konfliktna izgradnja mira i razvojna pomoć, jačanje demokracije, puno poštivanje ljudskih prava i temeljnih sloboda te humanitarnog prava, ispunjenje Milenijskih razvojnih ciljeva, ostvarivanje održivog razvoja kao i suočavanje s izazovima klimatskih promjena. Također, Republika Hrvatska poseban obol daje i kao davateljica mirovnih snaga, kao država koja je i sama na svojem teritoriju iskusila vrijednost, ali i izazove UN mirovnih misija. Vjerujući u viziju i misiju Ujedinjenih naroda, Republika Hrvatska će nastaviti promicati ideju multilateralizma, te sudjelovati u naporima koji imaju za cilj unaprijediti rad i omogućiti učinkovitije djelovanje ove svjetske organizacije.

Namjeravajući nastaviti osnaživati svoju ulogu u okviru Ujedinjenih naroda, Republika Hrvatska očekuje krajem godine ponoviti uspjeh izbora u Komisiju za izgradnju mira, te od 1. siječnja 2012. započeti novi dvogodišnji mandat. Sljedeće godine, Republika Hrvatska također će nastojati ostvariti članstvo u Gospodarskom i socijalnom vijeću za mandatno razdoblje 2013.-2015. godine, kao i re-izbor u Savjetodavni odbor za administrativna i proračunska pitanja UN-a za mandatno razdoblje 2013.-2015. godine.



Priopćenja