Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Državni tajnik za europske integracije mr. sc. Andrej Plenković sastao se u petak, 14. listopada 2011. godine, sa zamjenikom glavnog tajnika Tajništva Unije za Mediteran za vode i okoliš dr. Rafiqom Husseinijem.

Državni tajnik Plenković je naglasio da je Hrvatska od osnutka Unije za Mediteran na Pariškom sastanku na vrhu za Mediteran u srpnju 2008. godine aktivna članica, dajući podršku razvoju svih dimenzija ovog Euro-mediteranskog partnerstva

Dr. Husseini boravi u Zagrebu povodom bilateralnih konzultacija s nadležnim ministarstvima (Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva, Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva te Ministarstvo turizma), predstavnicima Hrvatske gospodarske komore, lokalne i regionalne samouprave u Republici Hrvatskoj te predstavnicima hrvatskog civilnog društva na temu projektne suradnje Republike Hrvatske u području voda, okoliša, energetike i održivog razvoja Unije za Mediteran.

Državni tajnik Plenković je naglasio da je Hrvatska od osnutka Unije za Mediteran na Pariškom sastanku na vrhu za Mediteran u srpnju 2008. godine aktivna članica, dajući podršku razvoju svih dimenzija ovog Euro-mediteranskog partnerstva. Hrvatska drži da Tajništvo u Barceloni treba imati ključnu ulogu unutar institucionalne arhitekture Unije za Mediteran jer kroz projektnu dimenziju suradnje može dati važan poticaj suradnji među 43 zemlje članice.

Dr. Husseini je istaknuo važnost Unije za Mediteran kao multilateralnog okvira za suradnju na Sredozemlju te ulogu Tajništva u Barceloni u procesu provedbe prioritetnih projekata, osobito iz područja vode i okoliša. Naglasio je projekt desalinizacije vode u Gazi kao prvog projekta Unije za Mediteran čija je implementacija u tijeku te je pozvao hrvatsku stranu na razradu prijedloga projekta zaštite okoliša i voda koji će se implementirati kroz Uniju za Mediteran. Dr Husseini je zaključio posjet Hrvatskoj predavanjem u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija o Uniji za Mediteran i njezinoj projektnoj dimenziji.

Unija za Mediteran je partnerstvo Europske unije i zemalja južnog Mediterana koje okuplja 43 zemlje članice. Pokrenuto na Pariškom sastanku za Mediteran u srpnju 2008., cilj ovog Euro-mediteranskog partnerstva je jačanje suradnje, dijaloga i regionalne integracije na Mediteranu kroz provedbu šest prioritetnih projekata: pomorska sigurnost i zaštita na Mediteranu, razvoj autocesta mora i spajanje luka, uklanjanje onečišćenja iz Mediterana, alternativni izvori energije i Mediteranski solarni plan, razvoj malog i srednjeg poduzetništva te visoko obrazovanje i istraživanje. Tajništvo Unije za Mediteran u Barceloni zaduženo je za provedbu projekata iz navedenih prioritetnih područja suradnje.



Priopćenja