Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Državni tajnik za europske integracije Andrej Plenković tijekom boravka u Bruxellesu susreo se u srijedu, 12. listopada 2011. godine, s Oliverom Chastelom, ministrom razvoja, suradnje i europskih poslova Kraljevine Belgije

U okviru redovitog dijaloga s belgijskim kolegom, Plenković je izvijestio o političkoj i gospodarskoj situaciji u Republici Hrvatskoj uoči predstojećih parlamentarnih izbora

U okviru redovitog dijaloga s belgijskim kolegom, Plenković je izvijestio o političkoj i gospodarskoj situaciji u Republici Hrvatskoj uoči predstojećih parlamentarnih izbora. Ministar Chastel pojasnio je dogovore između belgijskih političkih stranaka o formiranju nove Vlade u sljedećim tjednima kao i dogovor o ustavnoj reformi i proračunu za iduću godinu. Razmotreni su bilateralni odnosi uz osvrt na trgovinsku razmjenu i povećani broj dolazaka belgijskih turista u Hrvatsku ove sezone.

Chastel je ponovio potporu Belgije na putu Republike Hrvatske u Europsku uniju te se zanimao za daljnje aktivnosti u vezi s potpisivanjem Ugovora o pristupanju i održavanjem referenduma u Republici Hrvatskoj. Najavio je da će se u Belgiji hrvatski Ugovor o pristupanju ratificirati u sedam parlamentarnih domova (u dva doma federalnog parlamenta te pet u federalnim jedinicama), te da će Ministarstvo vanjskih poslova pružiti maksimalnu potporu u dinamici ratifikacijskog procesa.

Tijekom boravka u Bruxellesu, državni tajnik Plenković sudjelovao je na „9. europskom tjednu regija i gradova“ te je održao predavanje na panelu o „Europskoj grupaciji za teritorijalnu suradnju“, kao novom obliku prekogranične suradnje u Europi.

Državni tajnik Plenković održao je i predavanje na temu „Republika Hrvatska - nova članica Europske unije“ u uredu Zaklade Konrad Adenauer.



Priopćenja