Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Državni tajnik za europske integracije Andrej Plenković sudjelovao je u utorak, 11. listopada 2011. godine, u Bruxellesu na 14. sastanku Zajedničkog parlamentarnog odbora Republika Hrvatska – Europska unija

Teme četrnaestog sastanka Zajedničkog parlamentarnog odbora bile su preostali koraci i očekivanja u pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji, provođenje i održavanje reformskih postignuća, pripreme za status promatrača u Europskom parlamentu, gospodarski utjecaj pristupanja, te regionalni učinak pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji

Teme četrnaestog sastanka Zajedničkog parlamentarnog odbora bile su preostali koraci i očekivanja u pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji, provođenje i održavanje reformskih postignuća, pripreme za status promatrača u Europskom parlamentu, gospodarski utjecaj pristupanja, te regionalni učinak pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji.

Državni tajnik Plenković govorio je o političkim, gospodarskim i administrativnim pripremama za članstvo u Europskoj uniji, te predstavio planiranu dinamiku vezanu za potpisivanje Ugovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji, kao i provedbu obveza u pretpristupnom razdoblju.

Istaknuo je važnu ulogu Europskog parlamenta u davanju pristanka za potpisivanje Ugovora o pristupanju, kao i značaj parlamenata država članica u procesu njegove ratifikacije. U nastavku je izvijestio o aktivnostima usmjerenim na informiranje hrvatskih građana o Europskoj uniji i pripremama za članstvo, a u kontekstu predreferendumske informativne kampanje, te o stabilnoj višegodišnjoj potpori većine hrvatskih birača članstvu u Europskoj uniji (sukladno posljednjem istraživanju, potpora hrvatskih građana članstvu u Europskoj uniji iznosi 58 posto, dok je 31 posto protiv). Također, državni tajnik Plenković izložio je aktivnosti Republike Hrvatske u području regionalne suradnje u jugoistočnoj Europi, te potporu Republike Hrvatske naporima država regije na njihovom putu prema Europskoj uniji.

Zajednički parlamentarni odbor Republika Hrvatska – Europska unija predstavlja parlamentarnu dimenziju političkog dijaloga između Republike Hrvatske i Europske unije, sukladno odredbama Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Odbor se sastoji od 15 zastupnika u Europskom parlamentu i 15 u Hrvatskom saboru, a sastaje se dva puta godišnje - jednom u Hrvatskoj, te jednom u Bruxellesu ili Strasbourgu. Sastanak Zajedničkog parlamentarnog odbora završio je usvajanjem preporuka koje se uzimaju u obzir pri donošenju godišnjeg izvješća o Hrvatskoj koje usvaja Europski parlament, kao i pri usvajanju ostalih relevantnih dokumenta Europske komisije i Vijeća Europske unije.

Na sastanku Odbora govorili su i Grażyna Bernatowicz, državna tajnica u poljskom Ministarstvu vanjskih poslova i predstavnica poljskog predsjedništva Europskom unijom, Vladimir Drobnjak, glavni pregovarač za pregovore o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji, te Dirk Lange, načelnik Odjela u Općoj upravi za proširenje Europske komisije. Na sastanku Odbora su, kao članovi izaslanstva Hrvatskoga sabora, sudjelovali zastupnici: Frano Matušić, Vesna Pusić, Ingrid Antičević Marinović, Marijana Petir, Karolina Leaković, Dubravka Šuica, Jerko Rošin i Mario Zubović.

Tijekom boravka u Bruxellesu, državni tajnik Plenković sastao se s Hannesom Swobodom, zastupnikom u Europskom parlamentu i izvjestiteljem za Hrvatsku, s kojim je razgovarao o njegovom predstojećem Izvješću o zahtjevu Hrvatske za članstvo u Europskoj uniji, te o sljedećim proceduralnim koracima u vezi s davanjem suglasnosti Europskog parlamenta na članstvo Hrvatske u Europskoj uniji, gdje se završno glasovanje Europskog parlamenta o suglasnosti na hrvatski zahtjev za članstvo očekuje 1. prosinca 2011. godine.

Državni tajnik Plenković sastao se i sa Stefanom Sanninom, glavnim direktorom Opće uprave za proširenje Europske komisije, s kojim je razgovarao o predstojećem Izvješću o napretku Republike Hrvatske za 2011. godinu i konačnom pozitivnom mišljenju Europske komisije o hrvatskom zahtjevu za članstvo, koje će Europska komisija objaviti 12. listopada 2011. godine, te o ostalim aktualnim pitanjima vezanim uz potpisivanje Ugovora o pristupanju.



Priopćenja