Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković sudjelovao je u radu Međunarodnog investicijskog foruma „Invest in Croatia“, kao domaćin panela posvećenog odnosu prema hrvatskom iseljeništvu i poslovanju u Hrvats

Ministar Jandroković čestitao je na organizaciji ovog panela specifične problematike, istaknuvši njegov značaj za daljnje povezivanje i razvoj suradnje s hrvatskim poduzetnicima iz iseljeništva

Ministar Jandroković čestitao je na organizaciji ovog panela specifične problematike, istaknuvši njegov značaj za daljnje povezivanje i razvoj suradnje s hrvatskim poduzetnicima iz iseljeništva. Napomenuo je kako se u protekla dva desetljeća percepcija o odnosu prema hrvatskom iseljeništvu i poslovanju u Hrvatskoj mijenjala te se mogu identificirati tri faze. U početku su očekivanja prema poslovanju s hrvatskim iseljeništvom i njihovim ulaganjima u Hrvatskoj općenito gledajući bila velika i preoptimistična. Fazu prevelikog optimizma zamijenila je potom faza pesimizma, dok su danas uzajamna očekivanja, a time i sam odnos između Republike Hrvatske i hrvatskog iseljeništva, svedeni u realne okvire s objektivno procijenjenim mogućnostima ulagača.

U tom smislu, ministar Jandroković poručio je kako Hrvatska danas pruža odlične poslovne šanse i nudi uređeni pravni okvir, a kao dodatne prednosti istaknuo je njezino predstojeće članstvo u Europskoj uniji, kao i izuzetan geopolitički položaj. Napomenuvši kako za hrvatske investitore iz iseljeništva vrijede ista pravila kao i za ostale, naglasio je kako su zbog onoga što ih razlikuje od drugih, a to su domoljublje, poznavanje jezika i mentaliteta, emotivne, prijateljske i obiteljske veze u Hrvatskoj, oni ipak u svojevrsnoj prednosti te se zbog toga očekuje i porast broja njihovih investicija.

Osvrnuvši se na pitanje odnosa s hrvatskim iseljeništvom podsjetio je kako je hrvatska Vlada ove godine usvojila Strategiju o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Hrvatske, a trenutno je u proceduri donošenja u Hrvatskom saboru i pripadajući zakon. Uz uspostavu općeg institucionalnog okvira suradnje s hrvatskim iseljeništvom Strategijom i zakonom pridonijet će se i stvaranju dodatnih mogućnosti za ulaganja hrvatskih iseljenika, naglasio je ministar Jandroković.

Također, osvrnuo se i na novi koncept gospodarske diplomacije pokrenut na inicijativu Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, a u okviru kojeg su od sredine kolovoza u hrvatskim veleposlanstvima u Ljubljani i Beču, te generalnim konzulatima u Munchenu, Milanu i Chicagu započeli s radom prvih pet trgovinskih atašea. Ministar je izrazio uvjerenje kako će se i kroz ovaj novi način djelovanja gospodarske diplomacije dodatno pridonijeti privlačenju stranih investicija u Republiku Hrvatsku, kao i povećanju hrvatskog izvoza u inozemstvu, u čemu svoj interes zasigurno mogu naći i poduzetnici iz hrvatskog iseljeništva.



Priopćenja