Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Državni tajnik Andrej Plenković održao je izlaganje na regionalnoj Konferenciji o identifikaciji žrtava trgovanja ljudima u jugoistočnoj Europi, organiziranoj u suradnji Veleposlanstva Francuske Republike i Ureda za ljudska prava Vlade Republike Hrvatske

U okviru svog boravka u Republici Hrvatskoj na Konferenciji je održao izlaganje i ministar europskih poslova Francuske Republike Jean Leonetti

Državni tajnik Plenković pozdravio je organizaciju konferencije o suvremenoj i bitnoj temi identifikacije žrtava trgovanja ljudima, koja je ujedno i prilika za razmjenu iskustava i daljnje jačanje regionalne suradnje u suzbijanju ovog transnacionalnog problema. Istaknuo je važnost ove tematike i na razini Europske unije gdje je trgovanje ljudi prepoznato kao ozbiljno kazneno djelo koje prelazi granice područja pravde, slobode i sigurnosti i predstavlja grubo kršenje temeljnih ljudskih prava.

Državni tajnik je objasnio da u Hrvatskoj postoji učinkovit i cjelovit sustav suzbijanja trgovanja ljudima koji je u skladu s pravnom stečevinom EU. Izvijestio je o najrecentnijim aktivnostima Europske uniji u ovom području, te naglasio da kontinuirani razvoj pravne stečevine zahtijeva daljnje prilagodbe hrvatskog zakonodavstva.

Na konferenciji su sudjelovali nacionalni koordinatori za suzbijanje trgovanja ljudima i stručnjaci iz zemalja jugoistočne Europe te izaslanstvo Francuske Republike sastavljeno od multidisciplinarnog tima stručnjaka u području suzbijanja trgovine ljudima i organiziranog kriminaliteta.

Tijekom popodneva državni tajnik Plenković i ministar Leonetti posjetili su Vukovar gdje su obišli Opću bolnicu Vukovar i gradsko središte, a ispred Spomen-doma Ovčara i spomen-obilježja masovne grobnice na Ovčari položili vijence.



Priopćenja