Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković sastao se s ministrom za europske poslove Francuske Republike Jeanom Leonettijem

Bilateralne odnose između Hrvatske i Francuske sugovornici su ocijenili odličnima i prijateljskima, te dodatno ojačanima u okviru hrvatsko-francuskog strateškog partnerstva

Bilateralne odnose između Hrvatske i Francuske sugovornici su ocijenili odličnima i prijateljskima, te dodatno ojačanima u okviru hrvatsko-francuskog strateškog partnerstva. Izrazivši zadovoljstvo dinamikom susreta visokih dužnosnika obiju država ministar Jandroković podsjetio je i na svoj ovogodišnji susret s francuskim ministrom vanjskih poslova Alainom Juppéom u Parizu.

Uputivši još jednom zahvalu Francuskoj na aktivnoj potpori koju pruža Hrvatskoj na njezinom putu prema punopravnom članstvu u Europskoj uniji, ministar Jandroković upoznao je ministra Leonettija sa svim predstojećim aktivnostima na tom području, ponajprije vezanima uz potpisivanje Ugovora o pristupanju, koje se očekuje u prosincu ove godine, kao i provedbi referenduma o članstvu Hrvatske u Europskoj uniji.

Ministar Leonetti čestitao je hrvatskoj Vladi na uspješno okončanim pregovorima s Europskom unijom i svim uspješno provedenim reformama, te istaknuo kako će Francuska i ubuduće pružati potporu Hrvatskoj kako bi postala punopravna članica Unije u srpnju 2013. godine. Posebno je naglasio pozitivni utjecaj Republike Hrvatske na regiju jugoistoka Europe, pohvalivši hrvatsku politiku izgradnje prijateljstva, suradnje i dobrosusjedskih odnosa.

Sugovornici su također izrazili zadovoljstvo predstojećim održavanjem Festivala hrvatske kulture u Francuskoj u jesen 2012. godine, te istaknuli kako će se i na ovaj način dodatno unaprijediti bilateralni odnosi, a posebice kulturne veze između dviju država.

Na sastanku je bilo govora i o Zajedničkoj sigurnosnoj i obramenoj politici Europske unije, a sugovornici su se osvrnuli i na situaciju u regiji jugoistočne Europe te na sjeveru Afrike, a posebice trenunto stanje u Libiji.



Priopćenja