Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Državni tajnik Andrej Plenković sudjelovao je na konferenciji o regionalnom razvoju „Mogućnosti i izazovi“, u organizaciji Dubrovačko – neretvanske županije i Razvojne agencije Dubrovačko – neretvanske županije - DUNEA

Pozdravne govore održali su Nikola Dobroslavić, župan Dubrovačko – neretvanske županije, te Karlo Gjurašić, državni tajnik za regionalni razvoj u Ministarstvu regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva

Pozdravne govore održali su Nikola Dobroslavić, župan Dubrovačko – neretvanske županije, te Karlo Gjurašić, državni tajnik za regionalni razvoj u Ministarstvu regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva.

Državni tajnik Plenković predstavio je aktivnosti u vezi razvoja Jadransko – jonske inicijative i Unije za Mediteran, naglasivši kako je uključenost u institucionalne okvire i suradnje potvrda mediteranske orijentacije Hrvatske.

Govorio je o prioritetnim područjima suradnje u Jadransko - jonskoj inicijativi kao što su: prometno povezivanje i suradnju u turizmu, kultura suradnja na području zaštite od požara i prevencija katastrofa na moru.

Državni tajnik Plenković govorio je o hrvatskim aktivnostima u Uniji za Mediteran, posebice na području političkog dijaloga, ekonomskih odnosa, kulturne i znanstvene suradnje, civilnog društva, te projekata vezanih za pomorski promet, turizam, zaštitu okoliša i obnovljive izvore energije. Istaknuo je i važnu ulogu malog i srednjeg poduzetništva kao bitne sastavnice ukupne gospodarske suradnje na Sredozemlju.

Naglasio je da je angažman u okviru Unije za Mediteran omogućio Hrvatskoj redoviti dijalog sa zemljama južnog Mediterana, diversificirao percepciju i pristup Europske unije prema Republici Hrvatskoj u odnosu na njeno mjesto u okviru politike proširenja, te je afirmirao mediteransku dimenziju hrvatske vanjske politike.



Priopćenja