Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković sudjelovao je zajedno s poljskim ministrom vanjskih poslova Radosławom Sikorskim, na svečanosti otvorenja Konzulata Republike Hrvatske u Bydgoszczu, u Republici Pol

Nakon bilateralnog susreta i obraćanja u vijećnici Grada Bydgoszcza ministri Jandroković i Sikorski uručili su egzekvaturu počasnom konzulu Henryku Maciejewskom, a otkrivanjem ploče Konzulata Republike Hrvatske u Bydgoszczu obilježili njegovo otvorenje

Nakon bilateralnog susreta i obraćanja u vijećnici Grada Bydgoszcza ministri Jandroković i Sikorski uručili su egzekvaturu počasnom konzulu Henryku Maciejewskom, a otkrivanjem ploče Konzulata Republike Hrvatske u Bydgoszczu obilježili njegovo otvorenje.

Izrazivši zadovoljstvo ponovnim susretom s ministrom Sikorskim, ovaj put u njegovom rodnom gradu Bydgoszczu, ministar Jandroković uputio je čestitku i Henryku Maciejewskom na imenovanju hrvatskim počasnim konzulom. Istaknuvši kako je nakon Krakova, Białystoka i Poznana ovo četvrti hrvatski konzulat u Poljskoj, izrazio je uvjerenje da će njegov rad pridonijeti sveukupnom razvoju hrvatsko-poljskog prijateljstva i partnerstva. Poručio je također kako je ovo ujedno i dodatna potvrda važnosti koju Hrvatska pridaje njegovanju svojih odnosa s Poljskom.

Osvrnuvši se na duboke i raznolike poveznice između dviju zemalja, od slavenskog jezika i tradicije, do bogatog kulturnog i povijesnog naslijeđa, ministar Jandroković naglasio je kako Hrvatsku i Poljsku povezuje i jasno opredjeljenje prema kršćanskim vrijednostima. Istaknuo je pritom poseban odnos hrvatskog naroda s papom Ivanom Pavlom II. koji je tri puta pohodio Hrvatsku, te podsjetio kako je Sveta Stolica među prvima priznala Hrvatsku i time na priznanje potaknula ostale zemlje Europe i svijeta.

Zahvaljujući snažnim poveznicama Hrvatska i Poljska danas su istinski partneri, što dokazuje suradnja u okviru NATO-a kao i u kontekstu Europske unije, kazao je ministar Jandroković. U tom smislu uputio je zahvalu Poljskoj i ministru Sikorskom osobno na kontinuiranoj podršci tijekom čitavog pristupnog procesa, a posebice u završnici pregovora o članstvu u Uniji. Naglasivši kako je za Hrvatsku od posebne važnosti aktualno poljsko predsjedanje Vijećem EU-a, podsjetio je kako je 17. rujna premijer Tusk službeno uručio tekst hrvatskog Ugovora o pristupanju predsjednici Vlade Jadranki Kosor, a drugi značajan događaj obilježit će se potpisivanjem ovog važnog dokumenta, što se očekuje u prosincu ove godine upravo u Varšavi. Potpisivanje Ugovora o pristupanju predstavljat će konačnu potvrdu članstva Hrvatske u EU, zajednici unutar koje će i suradnja Hrvatske i Poljske dosegnuti sljedeću višu razinu, poručio je ministar Jandroković.

Govoreći o mogućnostima daljnjeg produbljivanja međusobnih gospodarskih odnosa podsjetio je na održavanje dvaju gospodarskih foruma - prvog prošle godine u prosincu u Krakovu i drugog u veljači ove godine u Zagrebu. Izrazio je pritom uvjerenje da će razvoju gospodarske suradnje svoj doprinos zasigurno dati i Poljsko-hrvatska industrijska i trgovinska komora. Posebno zadovoljstvo izrazio je suradnjom u području turizma, podsjetivši kako je tijekom prošle godine gotovo pola milijuna Poljaka posjetilo Hrvatsku. Napomenuo je također kako Hrvatska iznimno cijeni prijenos znanja i iskustava s Poljskom u pogledu jačanja svojih kapaciteta za korištenje sredstava iz fondova EU, te podsjetio na nedavni uspješan posjet izaslanstva hrvatskih župana Poljskoj.

Imajući u vidu činjenicu kako je sam Bydgoszcz važno sveučilišno, kulturno i gospodarsko središte, ministar Jandroković zaključno je ocijenio kako će i hrvatski konzulat u ovom gradu u značajnoj mjeri pridonijeti sveukupnom razvoju hrvatsko-poljskog prijateljstva i partnerstva.

Poljski ministar vanjskih poslova Sikorski također je izrazio zadovoljstvo otvorenjem hrvatskog konzulata u Bydgoszczu, što će doprinijeti daljnjem razvoju bilateralnih odnosa, posebice na gospodarskom planu, te jačanju kontakata između hrvatskih i poljskih gospodarstvenika.

Nakon svečanosti otvorenja konzulata, ministar Jandroković će se sastati sa počasnim konzulima Republike Hrvatske u Republici Poljskoj - Jerzyijem Domiczem iz Poznana, Pawelom Wlodarczykom iz Krakowa te Henrykom Maciejewskim iz Bydgoszcza.



Priopćenja