Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Državni tajnik Andrej Plenković održao je redovite političke konzultacije s državnim tajnikom u Ministarstvu europskih i međunarodnih poslova Republike Austrije Johannesom Kyrleom

U okviru redovitih političkih konzultacija državni tajnik Plenković i glavni tajnik Kyrle istaknuli su tradicionalno vrlo dobre i prijateljske odnose dviju zemalja, potvrđene intenzivnom suradnjom na bilateralnom i multilateralnom planu, te razvijenom gospodarskom suradnjom

U okviru redovitih političkih konzultacija državni tajnik Plenković i glavni tajnik Kyrle istaknuli su tradicionalno vrlo dobre i prijateljske odnose dviju zemalja, potvrđene intenzivnom suradnjom na bilateralnom i multilateralnom planu, te razvijenom gospodarskom suradnjom. Sugovornici su razmijenili mišljenja i o daljnjoj konzularnoj suradnji dviju država.

Državni tajnik Plenković je izvijestio sugovornika o planiranoj dinamici vezanoj uz potpisivanje Ugovora o pristupanju. Predstavio je aktivnosti informiranja hrvatskih građana o članstvu u Europskoj uniji koje se poduzimaju u okviru predstojećeg referenduma o pristupanju Uniji. Glavni tajnik Kyrle je ponovio tradicionalnu austrijsku potporu što skorijem članstvu Hrvatske u Europskoj uniji, što će proširiti i mogućnosti daljnje bilateralne suradnje. Sugovornici su razmijenili stavove i o značaju dunavske dimenzije i važnosti suradnje zemalja u okviru Strategije Europske unije za dunavsku regiju.

Također su razmijenjena i mišljenja o situaciji u državama Jugoistočne Europe. Sugovornici su naglasili kako je europska perspektiva najbolji doprinos stabilnosti i prosperitetu jugoistočne Europe, što je važno ne samo za regiju, već i za cijelu Europu.

Glavni tajnik Kyrle je prigodom boravka u Zagrebu, u rezidenciji austrijskog veleposlanika Kickerta, bivšem hrvatskom veleposlaniku u Austriji Zoranu Jašiću uručio Veliko zlatno odličje za doprinos razvoju hrvatsko-austrijskih odnosa.



Priopćenja