Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Državni tajnik za europske integracije Andrej Plenković boravio je 12. i 13. rujna u službenom posjetu Münchenu, gdje se sastao s ministricom za savezne i europske poslove Bavarske Emiliom Müller, ujedno i supredsjedateljicom Stalne hrvatsko-bavarske komis

Državni tajnik Plenković i ministrica Müller razgovarali su o političkim i gospodarskim odnosima Hrvatske i Bavarske

Državni tajnik Plenković i ministrica Müller razgovarali su o političkim i gospodarskim odnosima Hrvatske i Bavarske, predstojećem članstvu Hrvatske u Europskoj uniji, Dunavskoj strategiji i radu Stalne hrvatsko-bavarske komisije, koja predstavlja okosnicu hrvatsko-bavarskih odnosa. Iduće godine Komisija slavi svoju četrdesetu obljetnicu, što svjedoči o dugoj tradiciji hrvatsko-bavarske suradnje, te je dogovoreno da će se iduća sjednica održati slijedeće godine u Hrvatskoj.

Državni tajnik Plenković održao je izlaganje hrvatskim gospodarstvenicima u Bavarskoj s temom "Aktualno gospodarsko stanje u Republici Hrvatskoj“, te predstavio novog trgovinskog attachéa u Münchenu Danka Martinčevića. U govoru je predstavio program gospodarskog oporavka Vlade Republike Hrvatske, kao i prioritete hrvatskog gospodarstva u nadolazećem razdoblju, a osobito u privlačenju stranih ulaganja.

Državni tajnik Plenković održao je i govor u Društvu za Jugoistočnu Europu pod nazivom „Hrvatska nakon završetku pregovora s Europskom unijom“. Govorio je o procesu pregovora Republike Hrvatske s Europskom unijom i predstavio pozitivne učinke završetka hrvatskih pregovora i sveobuhvatnih reformi, te prednosti članstva u Uniji za hrvatsko društvo u cjelini. Predstavio je i aktivnosti povezane s referendumom o pristupanju Uniji, te je pojasnio ulogu Hrvatske kao modela za države jugoistočne europe na njihovom putu u Europsku uniju.



Priopćenja