Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

U Zagrebu se održava Seminar o najboljim praksama u smanjenju oružanog nasilja u Europi, u skladu sa Ženevskom deklaracijom o oružanom nasilju i razvoju

Seminar su otvorili dr. sc. Mario Nobilo, državni tajnik za politička pitanja u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija, Louisa Vinton, koordinatorica Ujedinjenih naroda i stalna predstavnica UNDP-a u Hrvatskoj, te Denis Knobel, veleposlanik Švicarske Konfederacije u Republici Hrvatskoj

Seminar su otvorili dr. sc. Mario Nobilo, državni tajnik za politička pitanja u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija, Louisa Vinton, koordinatorica Ujedinjenih naroda i stalna predstavnica UNDP-a u Hrvatskoj, te Denis Knobel, veleposlanik Švicarske Konfederacije u Republici Hrvatskoj.

Svrha stručnog seminara u Zagrebu je prikupljanje konkretnih iskustava, znanja i naučenih lekcija na području smanjenja, odnosno prevencije oružanog nasilja, dok će prikupljena iskustva biti predstavljena na 2. Preglednom ministarskom sastanku Ženevske deklaracije o oružanom nasilju i razvoju koji će se održati u Ženevi krajem listopada 2011. godine. Seminar okuplja predstavnike zemalja regije Jugoistočne Europe, predstavnike međunarodnih organizacija te organizacije civilnog društva i nevladinih udruga.

Ženevska deklaracija predstavlja diplomatsku inicijativu na visokoj razini koja za cilj ima utvrđivanje međuodnosa oružanog nasilja i razvoja te smanjenje oružanog nasilja u konfliktnom i ne-konfliktnom okruženju. Usvojena je 7. lipnja 2006. godine od strane 42 države na Ministarskom sastanku u Ženevi u organizaciji Vlade Švicarske i UNDP-a. Do danas ju je potpisalo više od 100 zemalja i međunarodnih organizacija.



Priopćenja