Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković sastao se u utorak, 6. rujna 2011. godine, s ministrom vanjskih poslova Helenske Republike Stavrosom Lambrinidisom koji je boravio u službenom posjetu Republici Hrv

Ministar Jandroković uputio je čestitku kolegi Lambrinidisu povodom imenovanja na dužnost ministra vanjskih poslova

Ministar Jandroković uputio je čestitku kolegi Lambrinidisu povodom imenovanja na dužnost ministra vanjskih poslova, nakon prijašnjeg uspješnog rada u svojstvu potpredsjednika Europskog parlamenta. Posebnim znakom prijateljstva i povjerenja ocijenio je posjet ministra Lambrinidisa Hrvatskoj kao prvoj državi u nizu službenih posjeta zemljama jugoistočne Europe.

Sugovornici su se složili kako iznimno dobre i partnerske odnose između dviju zemalja, koji su bez otvorenih pitanja, dodatno jačaju i suradnja u okviru multilateralnih organizacija, posebice Jadransko-jonske inicijative, te zajednički angažman u stabilizaciji prostora jugoistočne Europe. Istaknuto je kako obje zemlje smatraju europsku perspektivu država regije jamstvom stabilnosti i gospodarskog napretka tog dijela Europe.

Ministar Jandroković uputio je zahvalu ministru Lambrinidisu osobno i Helenskoj Republici na kontinuiranoj potpori Hrvatskoj na putu prema punopravnom članstvu u Europskoj uniji. Grčki ministar Lambinidis kazao je kako Hrvatska može biti ponosna na postignut cilj dovršetka pristupnih pregovora, te da će temeljem uloženih napora uskoro zasluženo postati 28. članica Europske unije. Time je državama jugoistočne Europe poslana jasna poruka kako hrvatski uspjeh može biti snažan poticaj na njihovom europskom putu, te je istaknuta potpora euroatlantskoj perspektivi svih zemalja regije kao ključnog faktora regionalne stabilnosti i razvitka.

U daljnjem razgovoru o gospodarskim odnosima, ministri su se složili kako suradnja dviju zemalja može biti dodatno unaprjeđenja u područjima energetike, transporta, a posebice turizma. Prošle godine Hrvatsku je posjetilo 30 000 grčkih turista, te su se ministri složili kako je potrebno umnožiti prednosti koje su vidljive u području turizma. Tijekom 2010. godine trgovinska razmjena iznosila je oko 141 milijun eura, no ohrabrujući su podaci koji govore o sve većem interesu hrvatskih tvrtki za plasmanom svojih proizvoda na grčko tržište i pronalaženjem potencijalnih grčkih ulagača u svoje projekte, kao i o interesu grčkih poslovnih ljudi za plasmanom svojih proizvoda na hrvatsko tržište.

U cilju daljnjeg unaprjeđenja gospodarskih odnosa ministri su dogovorili skoro održavanje sastanka Zajedničkog odbora za gospodarsku suradnju.

Sugovornici su razmotrili i aktualne političke i sigurnosne prilike na jugoistoku Europe, te na Bliskom istoku i na sjeveru Afrike. Vezano za aktualnu situaciju u Libiji, ministri su se složili kako će obje zemlje u okviru članstva u NATO-u sudjelovati u obnovi postkonfliktne Libije, a Hrvatska osobito imajući u vidu svoje iskustvo u području postkonkfliktne institucionalne izgradnje. U svjetlu novih političkih i humanitarnih prioriteta na terenu, ministar Jandroković također je izvijestio kako Hrvatska razmatra i ciljanu humanitarnu pomoć s naglaskom na medicinske potrebe i humanitarno razminiranje.



Priopćenja