Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Priopćenje

Državni tajnik Plenković iznio je ocjene o pozitivnom utjecaju završetka hrvatskih pregovora

Državni tajnik Plenković iznio je ocjene o pozitivnom utjecaju završetka hrvatskih pregovora na europsko integriranje država jugoistočne Europe. Naglasio je da Hrvatska posebnu pažnju posvećuje suradnji sa zemljama regije, budući da je europska i euroatlantska perspektiva jugoistočne Europe jamac stabilnosti i sigurnosti.

Govorio je o bilateralnim političkim i gospodarskim odnosima Hrvatske sa susjednim državama, te o suradnji u okviru regionalnih inicijativa i foruma. Predstavio je razgranati pravni okvir sporazuma i protokola o europskim integracijama s državama regije, kao i projekte razvojne pomoći.

Državni tajnik Plenković je naglasio da je pregovarački proces s Europskom unijom zahtjevan, te da podrazumijeva sveobuhvatne i temeljite prilagodbe i reforme, ali je najučinkovitiji način da se zemlje regije transformiraju u države utemeljene na vladavini prava, poštivanju ljudskih prava i slobodnom tržištu i poduzetništvu. Istaknuo je da Hrvatska čvrsto podupire nastavak proširenja Europske unije temeljenog na individualnom vrednovanju postignuća od strane država kandidata u ispunjavanju kriterija, te preuzimanju i provedbi pravne stečevine Europske unije.

Na okruglom stolu su sudjelovali ministar obrane Davor Božinović i tajnik komisije Iustitia et pax, prof. Dr. Gordan Črpić.



Priopćenja