Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković sudjelovao je na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova država članica Europske unije i država kandidatkinja za punopravno članstvo u EU (tzv. Gymnich sast

Tijekom neformalnog sastanka ministri vanjskih poslova posebnu pozornost dali su aktualnim događanjima u sjevernoj Africi i Bliskom istoku, prije svega u Egiptu, Libiji i Tunisu, europskoj politici susjedstva, humanitarnoj i financijskoj pomoći južnom susjedstvu, kao i bliskoistočnom mirovnom procesu u aktualnim uvjetima

Tijekom neformalnog sastanka ministri vanjskih poslova posebnu pozornost dali su aktualnim događanjima u sjevernoj Africi i Bliskom istoku, prije svega u Egiptu, Libiji i Tunisu, europskoj politici susjedstva, humanitarnoj i financijskoj pomoći južnom susjedstvu, kao i bliskoistočnom mirovnom procesu u aktualnim uvjetima.

Napomenuvši kako su posljednja zbivanja na prostoru sjeverne Afrike pokazala važnost stabilnosti susjednih regija za Europu, ministar Jandroković podupro je stvaranje sveobuhvatnog mehanizma u okviru europske politike susjedstva koji bi bio usmjeren prema individualnim potrebama partnerskih zemalja, ponajprije u pogledu političkih reformi, provedbe demokratskih izbora, izgradnje institucija, borbe protiv korupcije, uvođenja neovisnog pravosuđa i podupiranja civilnog društva. Slijedom toga, Republika Hrvatska pozdravlja aktualnu reviziju europske politike susjedstva.

Ministar Jandroković istaknuo je i potrebu žurnog zajedničkog djelovanja u cilju izbjegavanja humanitarne krize kako na prostoru sjeverne Afrike, tako i u pojedinim mediteranskim državama članicama Europske unije u koje izbjeglice najčešće dolaze.

Napomenuvši kako se ne smije zanemariti mirovni proces na Bliskom istoku, poručio je kako njegov eventualni pozitivni razvoj može sadržavati vrlo ohrabrujću poruku za demokratske snage u čitavoj regiji.

U pogledu stanja u Tunisu i Egiptu, gdje se posljednjih dana situacija razvija u dobrom smjeru, ministar Jandroković izrazio je nadu u uspješnu tranziciju prema demokratski izabranim vladama. Istaknuo je, međutim, kako aktualni događaji u Libiji pobuđuju iznimnu zabrinutost te oštro osudio jačanje represije prema protivnicima libijskog režima. Republika Hrvatska snažno podupire napore međunarodne zajednice u sprječavanju nasilja nad građanima koji žele demokraciju, slobodu i poštivanje svojih prava, rekao je ministar Jandroković i zahvalio ministrima država članica EU i država kandidatkinja na izvanrednoj suradnji i pomoći pri evakuaciji hrvatskih državljana iz Libije.

Na marginama neformalnog sastanka ministar Jandroković imao je i više kraćih susreta s ministrima vanjskih poslova država članica Europske unije. Tom prigodom informirao ih je o naporima koje hrvatska Vlada poduzima u pregovaračkom procesu, te dobio njihovu potporu za uspješan dovršetak hrvatskih pristupnih pregovora i što skorije članstvo Republike Hrvatske u Europskoj uniji.



Priopćenja