Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković sastao se u petak, 22. srpnja 2011. godine, s novoimenovanim glavnim tajnikom Organizacije za europsku sigurnost i suradnju Lambertom Zannierom.

Republika Hrvatska je među prvim zemljama koju je glavni tajnik OESS-a Zannier posjetio nakon nedavnog stupanja na dužnost glavnog tajnika, na čemu mu je ministar Jandroković i osobno čestitao.

Republika Hrvatska je među prvim zemljama koju je glavni tajnik OESS-a Zannier posjetio nakon nedavnog stupanja na dužnost glavnog tajnika, na čemu mu je ministar Jandroković i osobno čestitao.

U razgovoru su razmijenjena mišljenja glede niza aktualnih pitanja vezanih uz aktivnosti OESS-a, s posebnim naglaskom na aktivnosti Ureda OESS-a u Zagrebu i ostvarivanje njegovog mandata. U tom kontekstu naglašen je aktivni i konstruktivni doprinos te istaknuta uloga Hrvatske u svim trima dimenzijama aktivnosti OESS-a – političko-vojnoj, gospodarsko-ekološkoj i ljudskoj dimenziji. S hrvatske strane ponovljena je puna opredijeljenost za daljnje jačanje aktivnosti, relevantnih mehanizama i struktura OESS-a te daljnje profiliranje ove Organizacije kao foruma za razmjenu mišljenja, dijaloga i provedbe aktivnosti država sudionica u svim relevantnim pitanjima iz širokog djelokruga OESS-a.

U kontekstu dovršetka mandata Ureda OESS-a u Zagrebu, ministar Jandroković istaknuo je da su preostala dva pitanja koja čine mandat Ureda – praćenje postupaka suđenja za ratne zločine te praćenje provedbe Vladinog programa stambenog zbrinjavanja povratnika/bivših nositelja stanarskog prava – uspješno apsolvirana, što je pored ostalog potvrđeno ispunjavanjem svih mjerila u poglavlju 23. iz pregovaračkog procesa Republike Hrvatske za članstvo u EU.

Ministar Jandroković rekao je da je uspjehu u okončanju pregovora Republike Hrvatske za članstvo u Europskoj uniji uvelike doprinijela i petnaestogodišnja nazočnost i aktivnost Ureda OESS-a u Zagrebu.

Oba sugovornika izrazila su uvjerenje da će i države članice OESS-a prepoznati ostvarene rezultate i postignuća u okviru dovršetka mandata institucionalne prisutnosti OESS-a u Hrvatskoj kao ogledan primjer uspješnog partnerstva i sinergije za cjelokupnu regiju OESS-a. O statusu Ureda OESS-a u Zagrebu, u kontekstu ostvarenih rezultata, razmatrat će se krajem godine kada ističe aktualni mandat Ureda.

Zannier je čestitao na uspješnom okončanja pregovora s Europskom unijom čega je posljedica i ostvareni stupanj demokratizacije zemlje i ispunjenost obveza koje proizlaze iz članstva u OESS-u.

Završetak pristupnog procesa Republike Hrvatske predstavlja ujedno i značajan poticaj ostalim državama kandidatima i potencijalnim kandidatima iz regije za provođenje neophodnih reformi na planu institucionalnog približavanja Europskoj uniji.

Ministar Jandroković zaključio je da Republika Hrvatska, kao zemlja koja je završila pregovore i na putu je potpisivanja Ugovora o pristupanju, ostaje u cijelosti opredijeljena za pružanje pune pomoći i podrške državama regije obuhvaćenima procesom proširenja EU kao i za daljnje jačanje i produbljivanje regionalne suradnje u jugoistočnoj Europi.



Priopćenja