Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković sastao se tijekom posjeta Republici Austriji, u utorak, 12. srpnja 2011. godine, u Eisenstadtu (Željeznom), s predstavnicima gradišćanskih Hrvata

Ministar Jandroković prenio je pozdrave predsjednice Vlade Jadranke Kosor te izrazio zahvalnost gradišćanskim Hrvatima koji su kroz pet stoljeća života u Austriji uspjeli očuvati svoj nacionalni identitet i hrvatski jezik

Ministar Jandroković prenio je pozdrave predsjednice Vlade Jadranke Kosor te izrazio zahvalnost gradišćanskim Hrvatima koji su kroz pet stoljeća života u Austriji uspjeli očuvati svoj nacionalni identitet i hrvatski jezik. Također im je odao priznanje što su kao jedna od najbolje organiziranih hrvatskih manjina postali bitan čimbenik hrvatske i austrijske kulture, te na taj način u značajnoj mjeri pridonijeli izgradnji tradicionalno odličnih i prijateljskih odnosa između dviju država.

Upravo zahvaljujući takvim bilateralnim odnosima, Austrija je bila jedna od ključnih država prilikom donošenja važnih odluka na putu integracije Hrvatske u Europsku uniju, kazao je ministar Jandroković, od odluke o početku pregovora s Unijom do nedavne odluke o njihovom dovršetku krajem lipnja ove godine. Predstavnici gradišćanskih Hrvata čestitali su hrvatskoj Vladi na velikom vanjskopolitičkom uspjehu, te izrazili ponos što će i njihova pradomovina uskoro postati dio Europske unije.

Poručivši kako je očuvanje i daljnje poboljšanje zaštite i položaja svih Hrvata izvan Republike Hrvatske, pa tako i hrvatske manjine u Gradišću, ustavna obveza i vitalni interes hrvatske Vlade, ministar je istaknuo kako se s hrvatske strane tome pridaje posebna pozornost u svim službenim kontaktima s austrijskom Vladom, a svake se godine daje i financijska potpora pojedinim projektima hrvatske manjine.

Podsjetio je kako je s velikim interesom praćena i rasprava vezana uz nedavno prihvaćene izmjene austrijskog Zakona o topografskim obilježjima i službenom jeziku. Ohrabrujućom je pritom ocijenio izjavu Odbora za Ustav kojom se jamči da novela neće imati utjecaj na stečena prava hrvatske nacionalne manjine u Austriji. Također je izrazio uvjerenje da će u tom duhu nova zakonska manjinska regulativa, koja će se donositi u skoroj budućnosti, nastaviti štititi stečena prava hrvatske nacionalne manjine.

Svoje domaćine izvijestio je i o aktivnostima vezanima uz donošenje Strategije i Zakona o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske te o novostima koje se njima uvode. Napomenuo je kako su Strategija i Zakon okvir kojim Republika Hrvatska želi u potpunosti urediti odnose u ovom području i koji će predstavljati odraz cjelovite politike prema Hrvatima izvan domovine. Izrazio je pritom uvjerenje kako će se i na ovaj način pridonijeti dodatnoj zaštiti kao i snaženju položaja Hrvata u svijetu.



Priopćenja