Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković moderirao je u okviru „Croatia Summita“ u subotu, 9. srpnja 2011. godine, u Dubrovniku, tematskim panelom pod nazivom „Proširenje Europske unije“

Ministar Jandroković podsjetio je na nedavni završetak hrvatskih pristupnih pregovora za punopravno članstvo u Europskoj uniji, istaknuvši pritom simboličnu poveznicu s dvadesetom obljetnicom neovisnosti Hrvatske

Ministar Jandroković podsjetio je na nedavni završetak hrvatskih pristupnih pregovora za punopravno članstvo u Europskoj uniji, istaknuvši pritom simboličnu poveznicu s dvadesetom obljetnicom neovisnosti Hrvatske.

Tijekom procesa pregovora Hrvatska je provela brojne reforme koje su nepovratne, kazao je ministar Jandroković, te dodao primjere boljeg funkcioniranja pravne države i jačanja vladavine prava, borbe protiv korupcije, konkurentnijeg poslovnog okruženja te sve veće otvorenosti tržišta. Ponosni na rezultate, ne sumnjamo kako će nam predanost reformama omogućiti skoro pridruživanje u članstvo Europske unije, dodao je ministar, napomenuvši i kako očekuje potpisivanje Pristupnog ugovora do kraja godine.

Hrvatska, kao pomorska i kontinentalna zemlja, s raskrižja dunavskog bazena i Mediterana, sa širokom regionalnom suradnjom, optimalno će se uklopiti u mozaik europskog jedinstva. Hrvatska će nastaviti biti glas jugoistočne Europe u Uniji te zagovornik njezina proširenja, istaknuo je ministar Jandroković.

U završnim ocjenama, kazao je kako se hrvatski uspjeh dovršetka pristupnih pregovora, kao i nedavno otvaranje pregovora Europske unije s Islandom, može percipirati kao poticaj zemljama jugoistočne Europe u njihovim aktivnostima u daljnjem provođenju reformi.



Priopćenja