Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković sastao se u četvrtak, 7. srpnja 2011. godine, s Louise Arbour, predsjednicom i izvršnom direktoricom Međunarodne krizne skupine

Na sastanku je razmotrena aktualna situacija u jugoistočnoj Europi, s posebnim naglaskom na stanje u Bosni i Hercegovini

Na sastanku je razmotrena aktualna situacija u jugoistočnoj Europi, s posebnim naglaskom na stanje u Bosni i Hercegovini.

Predsjednica i izvršna direktorica Međunarodne krizne skupine Arbour čestitala je hrvatskoj Vladi na uspješno okončanim pregovorima i provedenim reformama tijekom tog procesa. Sugovornici su se složili kako je završetak hrvatskih pregovora dobra vijest za euro-atlantsku perspektivu svih zemlje regija, kao i daljnji poticaj reformama.

Ministar Jandroković istaknuo je kako je stabilnost i prosperitet zemalja jugoistočne Europe u strateškom interesu Republike Hrvatske, te ukazao na potrebu nastavka proširenja Europske Unije na zemlje regije i nakon primitka Republike Hrvatske.

Analizirajući situaciju u Bosni i Hercegovini, sugovornici su se složili kako je stabilnost i potpuna funkcionalnost te zemlje od velikog značaja za čitavu regiju. U tom kontekstu istaknuto je kako je ravnopravnost svih triju konstitutivnih naroda preduvjet za provedbu daljnjih reformi. Stoga je i politika Republike Hrvatske prema susjednoj državi odgovorna i konstruktivna, naglasio je ministar Jandroković. Osvrnuvši se na ulogu hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini ustvrdio je kako Hrvati mogu biti katalizator euro-atlantskih reformi, u čemu ih stalno podupire i Republika Hrvatska.

Tijekom razgovora bilo je riječi i o situaciji na Kosovu i Srbiji, te je pozdravljen nastavak dijaloga između dviju država u cilju postizanja dogovora oko pitanja koja su predmet razgovora.



Priopćenja