Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković sudjeluje u srijedu, 29. lipnja 2011. godine, u Bečićima, u Crnoj Gori, na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja sudionica Procesa suradnje u jugoistočnoj Eur

Sastanak se održava u organizaciji Crne Gore, kao aktualne zemlje predsjedateljice SEECP-a, a na njemu se raspravlja o provedbi prioriteta crnogorskog predsjedanja tijekom proteklih godinu dana, te aktualnoj situaciji u jugoistočnoj Europi, posebice u kontekstu njezinog približavanja euro-atlantskim integracijama

Sastanak se održava u organizaciji Crne Gore, kao aktualne zemlje predsjedateljice SEECP-a, a na njemu se raspravlja o provedbi prioriteta crnogorskog predsjedanja tijekom proteklih godinu dana, te aktualnoj situaciji u jugoistočnoj Europi, posebice u kontekstu njezinog približavanja euro-atlantskim integracijama. Sudionicima sastanka bit će predstavljene i planirane aktivnosti u okviru narednog predsjedanja Republike Srbije SEECP-om te Godišnje izvješće o radu Vijeća za regionalnu suradnju.

Ministar Jandroković zahvalio je ministru Roćenu i crnogorskom predsjedništvu SEECP-a na organizaciji ovog susreta, te uspješnom predsjedavanju tijekom proteklog razdoblja. Istaknuo je kako je ono pridonijelo daljnjem jačanju kapaciteta SEECP-a, usklađivanju s trenutnim političkim razvojem u jugoistočnoj Europi kao i unaprjeđenju međusobnog razumijevanja i suradnje. Podsjetivši kako u okviru SEECP-a već postoji značajna produktivna suradnja, napomenuo je kako se zemlje regije sve više primiču cilju dostizanja europskih standarda kako u političkom tako i u gospodarskom smislu.

U tom smislu ministar se osvrnuo i na nedavni forum zemalja članica Europske unije i jugoistočne Europe u Luxembourgu koji je pružio važnu priliku za nastavkom političkog dijaloga na visokoj razini s Europskom unijom. Forum je pokazao napredak koji je postignut u brojnim područjima, ali i identificirao ona s kojima se još treba baviti. Najvažnija poruka je da Europska unija ostaje angažirana prema zemljama regije te u tom smislu i zemlje regije trebaju nastaviti produbljivati svoje odnose s Unijom te provoditi snažne reformske procese, kazao je ministar Jandroković.

Istaknuvši kako je proteklih tjedana mnogo puta ponovljen primjer Hrvatske kao najbolji dokaz da se reforme isplate i da Europska unija nosi sa sobom brojne koristi, izrazio je zadovoljstvo odlukom Europskog vijeća o zaključenju pregovora s Hrvatskom. Nazočne sudionike izvijestio je pritom kako će na sutrašnjoj posljednjoj međuvladinoj konferenciji u Bruxellesu Hrvatska zatvoriti preostala poglavlja i na taj način obilježiti tehnički dovršetak pregovora, čime se će se omogućiti potpisivanje Ugovora o pristupanju tijekom narednog poljskog predsjedanja Europskom unijom. No, Hrvatska će nastaviti s ispunjavanjem svih obveza koje proizlaze iz pregovaračkog procesa, kazao je ministar Jandroković, kako bi u potpunosti spremna ušla u punopravno članstvo Europske unije 1. srpnja 2013. godine.

Hrvatski uspjeh nosi i simboličan značaj jer dolazi u vremenu obilježavanja 20. godišnjice proglašenja hrvatske državnosti, poručio je ministar te ujedno istaknuo njegovu važnost za potvrdu vitalnosti politike proširenja Europske unije kao jedne od najuspješnijih politika, koja je važan signal ohrabrenja i jasan put prema naprijed za čitavu regiju. U tom smislu, napomenuo je kako primjer Hrvatske pokazuje da su domaće reforme i vanjska suradnja temeljne pretpostavke svake uspješne integracijske politike.

Nadalje, ministar Jandroković poručio je kako će regionalna suradnja i dobrosusjedski odnosi nastaviti zauzimati istaknuto mjesto u hrvatskoj vanjskoj politici. Izrazio je pritom spremnost za nastavkom dijeljenja iskustava iz pregovaračkog i pristupnog procesa.

Hrvatska će također ostati aktivno uključena u aktivnosti SEECP-a, koji je bez dvojbe najuspješniji okvir za konstruktivni politički dijalog u regiji, ustvrdio je ministar te dao punu potporu sudjelovanju u širokom spektru projektno orijentiranih aktivnosti koje se provode u okviru Vijeća za regionalnu suradnju. Napomenuo je pritom kako je sinergija između SEECP-a i Vijeća za regionalnu suradnju, koja je posebno došla u fokus tijekom crnogorskog predsjedanja, dala novi zamah ovim aktivnostima. Izrazio je i uvjerenje kako će dijalog i suradnja koja se promiče između ova dva foruma nastaviti biti vitalni dio sveukupnih međusobnih odnosa.

Također je izrazio uvjerenje kako će i naredno predsjedanje SEECP-om od strane Republike Srbije očuvati ovaj pozitivan zamah i u tom smislu dao čvrstu potporu predstojećem radu.



Priopćenja