Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković sastao se u ponedjeljak, 27. lipnja 2011. godine, s potpredsjednikom Vlade i ministrom vanjskih poslova Države Izrael Avigdorom Libermanom koji boravi u službenom p

Sugovornici su se složili kako su bilateralni odnosi intenzivni i najbolji dosad od uspostave diplomatskih odnosa, a prijateljstvo dviju država rezultira brojnim uzajamnim posjetima dužnosnika na najvišoj razini

Sugovornici su se složili kako su bilateralni odnosi intenzivni i najbolji dosad od uspostave diplomatskih odnosa, a prijateljstvo dviju država rezultira brojnim uzajamnim posjetima dužnosnika na najvišoj razini. U tom smislu ministar Jandroković izrazio je zadovoljstvo ovim, već trećim, susretom s izraelskim kolegom u proteklih godinu i pol dana te pozdravio najavljeni dolazak predsjednika izraelskog Knesseta Reuvena Rivlina na ovogodišnji „Croatia Summit“ u Dubrovniku.

Ministri su posebno izrazili zadovoljstvo činjenicom da je Republika Hrvatska od ove godine, po prvi puta, uključena u krug pobjedničkih zemalja u Drugom svjetskom ratu koje se od strane Muzeja holokausta „Yad Vashem“ pozivaju na obilježavanje Dana pobjede nad fašizmom u Izraelu.

Ustvrdivši kako je stvoren politički temelj za jačanje odnosa na svim područjima od obostranog interesa, ministri su posebno ukazali na potrebu jačanja gospodarske suradnje. Ministar Jandroković pozvao je pritom izraelske investitore na ulaganja u Republici Hrvatskoj te skrenuo pozornost na činjenicu skorog članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji, što će dodatno ojačati gospodarski kredibilitet i atraktivnost hrvatskog tržišta.

Svog izraelskog kolegu upoznao je i sa prošlotjednom odlukom Europskog vijeća o završetku hrvatskih pregovora s Europskom unijom te najavio njihov tehnički dovršetak na ovotjednoj međuvladinoj konferenciji u Bruxellesu. S punopravnim članstvom Republike Hrvatske Izrael će u Europskoj uniji dobiti još jednog prijatelja, kazao je ministar Jandroković.

Ministar Liberman čestitao je na izvrsno obavljenim pregovorima, te pohvalio reforme koje je hrvatska Vlada provela tijekom eurointegracijskog procesa.

Ministri su uzajamno razmijenili mišljenja i o aktualnim političkim i sigurnosnim prilikama u regijama jugoistočne Europe i Bliskog istoka. Složili su se pritom kako je euroatlantska perspektiva svih preostalih zemalja regije jedino jamstvo stabilnosti i mira na tom području.

Ministar Liberman predstavio je također izraelska gledišta na najnovija događanja u okviru bliskoistočnog mirovnog procesa.



Priopćenja