Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Državni tajnik Andrej Plenković sudjelovao je na konferenciji „Naša očekivanja od Europske unije“ - Regionalni razvoj u kontekstu pristupanja Uniji, u petak 17. lipnja 2011. godine u Varaždinu

Domaćin skupa bio je varaždinski župan Predrag Štromar. Na konferenciji je prisustvovalo 150 sudionika

Konferenciju je organizirala Varaždinska županija u sklopu projekta „Sretna djetelina s četiri lista“ čiji je nositelj Institut europskih regija, a u njemu sudjeluju austrijske, mađarske i slovenske regije, distrikt Brčko te četiri hrvatske županije – Krapinsko-zagorska, Koprivničko-križevačka, Međimurska i Varaždinska.

Državni tajnik Plenković sudjelovao je u dva panela „ Naša očekivanja od Unije“ i „Europsko proširenje“. Govorio je o pregovaračkom procesu, prednostima i izazovima članstva u Uniji te o provedbi kampanje uoči održavanja referenduma. Pojasnio je širi kontekst politike proširenja Europske unije te utjecaje članstva Hrvatske na integracijski put država Jugoistočne Europe.

Kao panelisti na konferenciji su sudjelovali Vesna Pusić, predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora o pristupanju, Franz Schausberger, predsjednik Instituta europskih regija, član Odbora regija i predsjednik Radne grupe za Zapadni Balkan, Richard Masa, iz Delegacije Europske unije u Republici Hrvatskoj, veleposlanik Austrije u Republici Hrvatskoj Jan Kickert, premijer kantona Sarajevo Fikret Musić, te župani i zamjenici župana Varaždinske, Karlovačke, Krapinsko-zagorske županije, Koprivničko-križevačke i Međimurske županije.



Priopćenja