Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Državni tajnik Andrej Plenković primio je izaslanstvo Odbora za prava žena i ravnopravnost spolova Europskoga parlamenta, koje boravi u dvodnevnom posjetu Republici Hrvatskoj

Uz predsjednicu Odbora Evu-Britt Svensson (Švedska), na sastanku su sudjelovale zastupnice Anna Zaborska (Slovačka), Siiri Ovir (Estonija) i Marije Cornelissen (Nizozemska)

Državni tajnik Andrej Plenković govorio je o aktualnom stanju pregovora Republike Hrvatske s Europskom unijom, te o naporima za njihovim završetkom do kraja lipnja. Naglasio je pozitivne učinke koje provedene reforme imaju na hrvatsko društvo u cjelini. Državni tajnik Plenković predstavio je planiranu dinamiku vezano uz potpisivanje Ugovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji te provedbu referenduma.

Državni tajnik Plenković naglasio je da je ravnopravnost spolova jedna od najviših vrednota ustavnog poretka u Republici Hrvatskoj. Predstavio je aktivnosti Republike Hrvatske u području zaštite ženskih prava i ravnopravnosti spolova, u okviru poglavlja 23. Pravosuđe i temeljna prava i 19. Socijalna politika i zapošljavanje.

Državni tajnik Plenković istaknuo je da Hrvatska provodi ciljeve definirane zakonodavnim i strateškim dokumentima Europske komisije, koji se donose u cilju suzbijanja rodne diskriminacije. Naglasio je da je Nacionalna politika za promicanje ravnopravnosti spolova 2011. – 2015. osnovni strateški dokument usvojen od strane Hrvatskog sabora, kojim je Hrvatska preuzela ciljeve Strategije za ravnopravnost muškaraca i žena Europske komisije za razdoblje 2010. – 2015.



Priopćenja