Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Državni tajnik Mario Nobilo primio je u utorak, 14. lipnja 2011. godine, državnog podtajnika za međunarodne gospodarske odnose Ministarstva vanjskih poslova Republike Finske gospodina Eska Hamila

Uputivši srdačne čestitke Hrvatskoj na preporuci Europske komisije kojom je Vijeću Europske unije preporučeno zatvaranje hrvatskih pristupnih pregovora i određen 1. srpnja 2013. kao indikativni datum ulaska Republike Hrvatske u Uniju, državni podtajnik Hamilo prenio je želju finske strane za jačanjem i širenjem gospodarske suradnje s Hrvatskom

Uputivši srdačne čestitke Hrvatskoj na preporuci Europske komisije kojom je Vijeću Europske unije preporučeno zatvaranje hrvatskih pristupnih pregovora i određen 1. srpnja 2013. kao indikativni datum ulaska Republike Hrvatske u Uniju, državni podtajnik Hamilo prenio je želju finske strane za jačanjem i širenjem gospodarske suradnje s Hrvatskom. Istaknuo je kako je cilj njegovog posjeta kao i dolaska finske gospodarske delegacije u Zagreb jačanju naše gospodarske suradnje dati dodatan poticaj.

Državni tajnik Nobilo izrazio je zadovoljstvo intenziviranjem bilateralnih političkih i gospodarskih odnosa u posljednje dvije godine te zahvalio na potpori Hrvatskoj na njezinom europskom putu i doprinosu reformama koje je Finska pružila kroz četrnaest twinning projekata.

Obostrano je ustvrđeno kako postojeći gospodarski odnosi ostavljaju dostatno prostora za povećanje trgovinske razmjene, investicija te suradnje u području turizma i obrazovanja. Razgovaralo se o mogućnostima produbljivanja i širenja suradnje na nova područja, kao što su obnovljiva energija i energetska učinkovitost te ekologija, u kojima postoje komparativne prednosti te okvirima koje će postaviti članstvo Hrvatske u Europskoj uniji i njezino sudjelovanje na zajedničkom europskom tržištu.

Državni podtajnik Hamilo predvodi finsku gospodarsku delegaciju u dvodnevnoj posjeti Republici Hrvatskoj, unutar kojih se 14. i 15. lipnja 2011. godine održava uzvratni, drugi po redu, Hrvatsko-finski poslovni forum, u koordinaciji gospodarske diplomacije Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske te organizaciji finske trgovinske komore FINPRO i Hrvatske gospodarske komore.



Priopćenja