Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Priopćenje 229/2011

Ministar Jandroković izrazio je zadovoljstvo današnjom izjavom Europske komisije kojom je Vijeću Europske unije preporučen završetak hrvatskih pristupnih pregovora i predložen 1. srpanj 2013.

Ministar Jandroković izrazio je zadovoljstvo današnjom izjavom Europske komisije kojom je Vijeću Europske unije preporučen završetak hrvatskih pristupnih pregovora i predložen 1. srpanj 2013. kao indikativni datum ulaska Hrvatske u Europsku uniju, kao njezine 28. članice. Izrazio je čvrsto uvjerenje da će Vijeće EU-a potvrditi kako su pregovori s Hrvatskom završeni, što će omogućiti potpisivanje Ugovora o pristupanju tijekom poljskog predsjedanja Unijom.

Sudionici sastanka država članica SEI-a pozdravili su izajvu Europske komisije te potvrdili važnost hrvatskog uspjeha na eurointegracijskom putu kao jasnog znaka da je europska perspektiva dostižna za sve one zemlje koje su spremne provesti potrebne reforme. Ministar Jandroković pritom je još jednom ponovio spremnost Hrvatske da ostane snažan zagovornik takve budućnosti za sve zemlje regije.

Osvrnuvši se na dosadašnju suradnju u okviru SEI-a, napomenuo je kako ona služi kao uspješan primjer regionalno orijentirane suradnje. Kazao je pritom kako je regionalna suradnja važan dio europskog integracijskog projekta, te da je spremnost Hrvatske da u tome pruži svoj doprinos zasigurno pridonijela uspješnom okončanju pristupnih pregovora s Europskom unijom.

U skladu s aktivnom ulogom Republike Hrvatske u regiji, kao dijelom njezine europske orijentacije, ministar Jandroković izrazio je želju za što boljim iskorištavanjem potencijala koje pruža SEI. U tom smislu istaknuo je nekoliko aspekata koji mogu biti važni u oblikovanju budućeg rada. Prije svega ukazao je na potrebu naglašenije suradnje središnje i jugoistočne Europe, kao i na pronalaženje načina da Europska unija bude prisutnija u realizaciji programa i aktivnosti SEI-a.

Ukazao je također i na potrebu bliskije suradnje SEI-a s drugim regionalnim inicijativama, posebice u širem kontekstu makroregionalne politike Europske unije. Napomenuo je pritom kako trenutni angažman Republike Hrvatske u okviru Strategije Europske unije za dunavsku regiju, kao i potpora uspostavi Jadransko-jonske makroregije potvrđuju njezinu orijentaciju u tom smjeru. Posebno je naglasio važnost SEI Fonda za suradnju te njegove uloge u podupiranju zajedničkih projekata.

Ministar je istaknuo kako i suradnja s civilnim društvom zavrjeđuje povećanu pozornost, pri čemu snažnija suradnja nevladinih udruga na području SEI-a može donijeti dodanu vrijednost već dobrim međudržavnim odnosima. U tom smislu istaknuo je kako Hrvatska podupire ideju Mreže civilnog društva SEI-a.

U jačanju svega navedenog, kao i drugih aktivnosti SEI-a, ministar Jandroković posebno je istaknuo ulogu Izvršnog tajništva te zahvalio glavnom tajniku Gerhardu Pfanzelteru na dosadašnjem aktivnom radu.

Zaključno je potvrdio spremnost Hrvatske za daljnjim nastavkom i unaprjeđenjem suradnje u okviru SEI-a, te istaknuo kako će Hrvatska, kao zemlja članica ove Inicijative od samog njezinog osnutka, ostati pouzdan i aktivan partner u provedbi zajedničkih projekata.

Priopćenja