Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković sastao se u četvrtak, 9. lipnja 2011. godine, u Parizu, tijekom radnog posjeta Francuskoj Republici, s predsjednikom Odbora za europske poslove Nacionalne skupštine

Sugovornici su izrazili zadovoljstvo odličnim bilateralnim odnosima te vrlo intenzivnom razinom susreta visokih dužnosnika dviju država tijekom proteklog razdoblja

Sugovornici su izrazili zadovoljstvo odličnim bilateralnim odnosima te vrlo intenzivnom razinom susreta visokih dužnosnika dviju država tijekom proteklog razdoblja. Ocijenili su pritom kako je intenziviranju kontakata i općenito daljnjem jačanju međusobnih odnosa u velikoj mjeri pridonijelo i prošlogodišnje potpisivanje sporazuma o Hrvatsko-francuskom strateškom partnerstvu.

Ministar Jandroković zahvalio se na potpori koju Francuska kontinuirano pruža Hrvatskoj tijekom pristupnih pregovora s Europskom unijom te na partnerskoj suradnji. Izrazio je i zadovoljstvo zajedničkim posjetom parlamentarnih odbora francuske Nacionalne skupštine i njemačkog Bundestaga u siječnju ove godine te pozitivnim izvješćima i zaključcima s ovog posjeta.

Osvrnuvši se na trenutno stanje hrvatskog pregovaračkog procesa koji je došao u svoju završnu fazu, ministar Jandroković kazao je kako se, s obzirom na sve mjere i reformske procese koje je hrvatska Vlada poduzela, ali i vijesti koje stižu ovih dana iz Bruxellesa, može očekivati kraj pregovora do kraja ovog mjeseca.

Rekapituliravši tijek pregovaračkog procesa ministar je istaknuo kako je Republika Hrvatska pokazala da je predana ispunjavanju preuzetih obveza te izrazio uvjerenje kako će nastaviti naporno raditi i tijekom postupka ratifikacije ugovora o pristupanju u parlamentima zemalja članica, ali i po ulasku u punopravno članstvo.

Predsjednik Odbora Lequiller istaknuo je kako će Francuska podržati kraj hrvatskih pregovora u lipnju ove godine.

Raspravljajući o aktualnim događanjima u državama jugoistoka Europe sugovornici su se složili kako će ulazak Republike Hrvatske u punopravno članstvo Europske unije biti snažan poticaj za provedbu potrebnih reformskih procesa u svim preostalim zemljama regije u cilju njihove eurointegracije. Izrazili su pritom zadovoljstvo partnerskom suradnjom Republike Hrvatske i Francuske Republike u procesu stabilizacije prilika u regiji.



Priopćenja