Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković sudjelovao je u petak, 27. svibnja 2011. godine, na konferenciji za novinare povodom predstojećeg Apostolskog pohoda Svetog Oca Benedikta XVI. Republici Hrvatskoj

Konferencija za novinare održana je nakon zajedničkog sastanka državnog i crkvenog odbora za pripremu posjeta Svetog Oca

Konferencija za novinare održana je nakon zajedničkog sastanka državnog i crkvenog odbora za pripremu posjeta Svetog Oca, a uz ministra Jandrokovića, kao predsjednika državnog Odbora, na konferenciji su sudjelovali i mons. Marin Srakić, đakovačko-osječki nadbiskup, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije i predsjednik crkvenog Odbora, te kardinal Josip Bozanić, zagrebački nadbiskup i potpredsjednik Hrvatske biskupske konferencije.

Ministar Jandroković istaknuo je važnost ovog pohoda za hrvatske vjernike, ali i za sve građane Hrvatske, te napomenuo kako se njime dodatno potvrđuju iznimno dobri i prijateljski odnosi Hrvatske i Svete Stolice. Kazao je također kako posjet dolazi u samoj završnici pristupnih pregovora Republike Hrvatske s Europskom unijom, čime se još jednom potvrđuje stalna potpora Svete Stolice Hrvatskoj na njezinom eurointegracijskom putu.

Osvrnuvši se na tijek priprema posjeta ministar Jandroković zahvalio se predstavnicima Crkve na iznimno uspješnoj suradnji. Današnji završni sastanak državnog i crkvenog odbora održan je u cilju pregleda svih izvršenih poslova, pri čemu je zaključeno kako su sve dosadašnje aktivnosti obavljene na najbolji mogući način, te da je priprema posjeta došla u završnu fazu.

Ministar Jandroković podsjetio je na aktivnosti koje su poduzete s državne strane putem državnog Odbora za pripremu i praćenje posjeta Sv. Oca kojeg je osnovala Vlada Republike Hrvatske. U radu državnog Odbora aktivno su sudjelovali predstavnici Vlade RH, Ureda Predsjednika, Hrvatskog sabora, MVPEI-a, MUP-a, MORH-a, MZOŠ, MZOPUG, MMPII, Ministarstva kulture, Ministarstva financija, Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, Grada Zagreba, Zagrebačke županije, Zagrebačkog Holdinga i Croatia Airlinesa.

Kazao je također kako se nastojalo u najvećoj mjeri racionalizirati troškove organizacije ovog pastoralnog pohoda. Temeljem dosad učinjenog, procijenjeno je kako će ukupni troškovi posjeta maksimalno iznositi između 12 i 14 milijuna kuna, pri čemu će država i Crkva ravnomjerno rasporediti troškove.

Nadbiskup Srakić i kardinal Bozanić uputili su zahvalu svim državnim i crkvenim predstavnicima na dosadašnjem angažmanu u pripremi posjeta te izrazili uvjerenje da će hrvatski vjernici i ovaj puta u velikom broju i na dostojanstven način dočekati Svetog Oca.



Priopćenja