Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Državni tajnik za europske integracije Andrej Plenković sudjelovao je u četvrtak 26. svibnja 2011. godine u Bruxellesu na konferenciji „Jačanje poslovne suradnje u okviru Strategije Europske unije za dunavsku regiju“.

Tijekom boravka u Bruxellesu održao je i niz bilateralnih sastanaka

Konferencija „Jačanje poslovne suradnje u okviru Strategije Europske unije za dunavsku regiju“ održala se u suorganizaciji predstavništava Hrvatske gospodarske komore i Komore za trgovinu i industriju Republike Mađarske u Europskom gospodarskom i socijalnom vijeću u Bruxellesu, a sudjelovali su, između ostalih i predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević, glavni tajnik mađarske trgovinske i industrijske komore Peter Dunai, i predsjednik Eurochambersa Alessandro Barberis.

Državni tajnik Plenković naglasio je značaj koji Hrvatska pridaje Strategiji Europske unije za dunavsku regiju te predstavio prioritete suradnje Hrvatske u Podunavlju u područjima gospodarstva, poduzetništva, prometa, turizma i kulture. Istaknuo je da Dunavska strategija predstavlja povoljan okvir za promociju i unaprjeđenje gospodarske suradnje i razvoja te priliku za povezivanje i zajedničko djelovanje javnog i privatnog sektora.

U razgovoru sa zamjenikom glavnog direktora u Glavnoj upravi za proširenje Europske komisije Stefanom Sanninom, državni tajnik Plenković razmotrio je niz pitanja glede dinamike hrvatskog pristupnog procesa, a vezano uz zatvaranje preostalih pregovaračkih poglavlja do kraja lipnja ove godine.

S glavnim tajnikom Vijeća Europske unije Pierreom de Boissieuom razgovarao je o aktualnim pitanjima funkcioniranja Europske unije te o raspravama o budućoj financijskoj perspektivi.

Na sastancima s glavnim izvršnim tajnikom Europske službe za vanjsko djelovanje Pierreom Vimontom i stalnim predsjedavajućim Političkog sigurnosnog odbora Europske unije Olafom Skoogom, razgovarao je o inicijalnim iskustvima rada Europske službe vanjskih poslova, razvoju Zajedničke vanjske, sigurnosne i obrambene politike, situaciji u jugoistočnoj Europi, te na sjeveru Afrike i Bliskom istoku.



Priopćenja