Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Državni tajnik za europske integracije Andrej Plenković sudjelovao je u srijedu, 25. svibnja 2011. godine, u Šibeniku na konferenciji „Dani regionalnog razvoja

Sudjeluju predstavnici državnih i lokalnih vlasti, te sadašnji i budući potencijalni korisnici europskih fondova u Hrvatskoj

Konferencija se održava od 23. do 25. svibnja 2011. godine, u organizaciji Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva, s ciljem promocije važnosti regionalnog razvoja u Republici Hrvatskoj, a u kontekstu pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji. Sudjeluju predstavnici državnih i lokalnih vlasti, te sadašnji i budući potencijalni korisnici europskih fondova u Hrvatskoj.

Državni tajnik Plenković predstavio je dinamiku hrvatskog pristupnog procesa vezano uz zatvaranje preostalih pregovaračkih poglavlja do kraja lipnja ove godine. Naglasio je važnost koju Hrvatska pridaje oblicima makroregionalne suradnje u Podunavlju i na Jadranu. Istaknuo je spremnost i otvorenost Hrvatske za sve oblike prekogranične suradnje u kontekstu pristupanja Europskoj uniji, naglasivši značajna iskustva koje pojedine županije u tom pogledu imaju.

Istaknuo je značaj Strategije Europske unije za dunavsku regiju, te predstavio prioritete suradnje u područjima prometa, turizma, kulture i gospodarstva. Dodao je kako Dunavska strategija predstavlja iznimnu prigodu za povezivanje i sinergijsko djelovanje javnog i privatnog sektora.

Državni tajnik Plenković je govorio i o ključnim područjima suradnje u okviru Jadransko-jonske inicijative te naglasio njenu ulogu u promicanju dobrosusjedskih odnosa i gospodarskog razvoja, prometne povezanosti, suzbijanja svih oblika kriminala, zaštiti okoliša, kulturnoj suradnji, razvoju turizma i pomorskoj suradnji.



Priopćenja