Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Državni tajnik za politička pitanja Mario Nobilo otvorio je u utorak, 24. svibnja 2011. godine, u Centru za sigurnosnu suradnju – RACVIAC, u Rakitju, radionicu o kazetnom streljivu

"Konvencija iz Osla: Radionica o kazetnom streljivu" treća je po redu radionica koju zajednički organiziraju– RACVIAC i Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija

"Konvencija iz Osla: Radionica o kazetnom streljivu" treća je po redu radionica koju zajednički organiziraju– RACVIAC i Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija. Ovo je ujedno prva radionica na tu temu nakon što je Konvencija o kazetnom streljivu stupila na snagu 1. kolovoza 2010. godine i prva koja se održava nakon 1. Sastanka država stranaka Konvencije o kazetnom streljivu održanog u studenom 2010. godine u Laosu.

Na radionici se okupilo četrdesetak sudionika iz različitih zemalja, međunarodnih organizacija i nevladinih udruga kako bi se pobliže upoznali s najvažnijim obvezama u provedbi Konvencije o kazetnom streljivu, poput uništenja zaliha kazetnog streljiva, čišćenja područja zagađenih kazetnim streljivom, pomoći žrtvama te međunarodne suradnje.

U svom uvodnom govoru državni tajnik Nobilo istaknuo je kako je Republika Hrvatska aktivno sudjelovala u pripremi i izradi Konvencije o kazetnom streljivu te kontinuirano upozoravala na neprihvatljive humanitarne posljedice tog oružja za civilno stanovništvo, naglasivši pritom važnost dijaloga i suradnje između zemalja jugoistočne Europe u sigurnosnim pitanjima.



Priopćenja