Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Državni tajnik za politička pitanja Mario Nobilo održao je u ponedjeljak, 23. svibnja 2011. godine u Beču, političke konzultacije s glavnim tajnikom Ministarstva europskih i međunarodnih poslova Republike Austrije Johannesom Kyrleom

Državni tajnik Nobilo prenio je zahvalnost Republike Hrvatske Republici Austriji na kontinuiranoj potpori u pristupnim pregovorima s Europskom unijom, naročito na osobnom angažmanu austrijskog vicekancelara i ministra vanjskih poslova Michaela Spindeleggera

Državni tajnik Nobilo prenio je zahvalnost Republike Hrvatske Republici Austriji na kontinuiranoj potpori u pristupnim pregovorima s Europskom unijom, naročito na osobnom angažmanu austrijskog vicekancelara i ministra vanjskih poslova Michaela Spindeleggera.

Glavni tajnik Kyrle izrazio je uvjerenje u skori završetak pristupnih pregovora i pristup Hrvatske Europskoj uniji tijekom 2013. godine, što će ohrabriti zemlje jugoistočne Europe u daljnjim reformskim naporima i doprinijeti općoj stabilnosti regije. Također je izraženo zadovoljstvo skorim usvajanjem Dunavske strategije od strane Europske unije, u sklopu koje Hrvatska i Austrija naročito žele ostvariti suradnju na područjima prometnog povezivanja Podunavlja i Jadranskog mora.

Državni tajnik Nobilo upoznao je sugovornika i s najnovijim naporima Vlade Republike Hrvatske u rješavanju investicijskih poteškoća s kojima se susreću pojedine austrijske firme u Hrvatskoj.

U okviru političkih konzultacija državni tajnik Nobilo se susreo i s državnim tajnikom Ministarstva europskih i međunarodnih poslova Republike Austrije Wolfgangom Waldnerom, koji je također izrazio punu potporu skorom završetku hrvatskih pristupnih pregovora i nadu u blisku suradnju Austrije i Hrvatske unutar Europske unije.

Uoči političkih konzultacija, državni tajnik Nobilo je 21. i 22. srpnja 2011. godine, sudjelovao na konferenciji „Europski forum Wachau“ pod nazivom „Regionalna politika – svjetska politika“ u samostanu Göttweig u Donjoj Austriji, gdje je sudjelovao na panelu o upravljanju kriznim situacijama unutar Europske unije. Tom prilikom, državni tajnik Nobilo razgovarao je sa slovenskim premijerom Borutom Pahorom, austrijskim vicekancelarom i ministrom europskih i međunarodnih poslova Michaelom Spindeleggerom i mađarskim ministrom vanjskih poslova Janosom Martonyiem koji su dali snažnu potporu završetku pristupnih pregovora Hrvatske s Europskom unijom do kraja lipnja ove godine.



Priopćenja