Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

U ponedjeljak, 23. svibnja 2011. godine, na marginama sastanka Jadransko-jonske inicijative u Bruxellesu, održan je sastanak potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske Gordana Jandrokovića i ministra vanjsk

Ministri su održali sastanak u funkciji supredsjedatelja Mješovitog hrvatsko-crnogorskog povjerenstva za pripremu pravnog postupka za razgraničenje između Republike Hrvatske i Crne Gore pred Međunarodnim sudom u Den Haagu

Ministri su održali sastanak u funkciji supredsjedatelja Mješovitog hrvatsko-crnogorskog povjerenstva za pripremu pravnog postupka za razgraničenje između Republike Hrvatske i Crne Gore pred Međunarodnim sudom u Den Haagu.

Tijekom sastanka razmijenjene su informacije o tome što je sve do sada učinjeno te što je još potrebno poduzeti za učinkovit nastavak rada Povjerenstva. Iskazano je pritom obostrano zadovoljstvo dosadašnjim radom i sveukupnim ozračjem u kojem Povjerenstvo radi.

Na sastanku je postignuta suglasnost o daljnjim koracima te je dogovoreno skoro održavanje sastanka ekspertnih skupina koje će pripremiti iduću sjednicu Povjerenstva.

Pored razgovora o pitanju utvrđivanja granice, ministri su susret iskoristili i kako bi dogovorili početak dvostranih pregovora o ugovorima o uspostavi pograničnog režima i o graničnim prijelazima koji bi bili usklađeni sa standardima i zakonodavstvom Europske unije. Novi režimi trebali bi osigurati učinkovitije prelaženje zajedničke državne granice za državljane Hrvatske i Crne Gore uz osiguranje boljih uvjeta i najviših standarda za cjelokupni međunarodni promet putnika i roba.

Sugovornici su također još jednom potvrdili potporu procesima euroatlantskih integracija svih zemalja jugoistočne Europe, smatrajući njihovo članstvo u Europskoj uniji i NATO-u jamstvom dugoročne stabilnosti u regiji kao i u čitavoj Europi.



Priopćenja