Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Državni tajnik za europske integracije Andrej Plenković sudjelovao je u ponedjeljak, 23. svibnja 2011. godine, na okruglom stolu ''Kraj pregovora s Europskom unijom – iskorak ili raskorak?'', održanom u Novinarskom domu u Zagrebu

Državni tajnik Plenković predstavio je planiranu dinamiku hrvatskog pristupnog procesa vezano uz zatvaranje preostalih pregovaračkih poglavlja do kraja lipnja ove godine

Na Okruglom stolu održanom u suorganizaciji Heinrich Böll Stiftung-a Hrvatska i Instituta Otvoreno Društvo Hrvatska, sudjelovali su i: potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske Slobodan Uzelac, šef Delegacije Europske unije u Republici Hrvatskoj Paul Vandoren, pučki pravobranitelj Jurica Malčić, zastupnica Zelenih u Europskom parlamentu Urlike Lunaček, ravnatelj Uprave za Europsku uniju i međunarodnu suradnju u Ministarstvu pravosuđa Kristijan Turkalj, politički analitičar i aktivist za ljudska prava Žarko Puhovski, profesor na Pravnom fakultetu u Zagrebu Siniša Rodin, direktor Heinrich Böll Stiftunga u Bruxellesu Claude Weinber, politički analitičar Fondacije Otvoreno društvo u Bruxellesu Neil Campbell, Michael Emerson i Piotr Maciej Kaczyński iz Centra za studije europskih politika (CEPS) te iz koalicije organizacija civilnog društva Sandra Benčić.

Državni tajnik Plenković predstavio je planiranu dinamiku hrvatskog pristupnog procesa vezano uz zatvaranje preostalih pregovaračkih poglavlja do kraja lipnja ove godine, finalizaciju hrvatskog Ugovora o pristupanju kao i njegovu ratifikaciju. Istaknuo je da će sudjelovanje hrvatskih predstavnika u Vijeću Europske unije i Europskom parlamentu u statusu promatrača, u razdoblju od potpisivanja pristupnog Ugovora do stupanja u članstvo, biti svojevrsna provjera sposobnosti hrvatske administracije u horizontalnoj koordinaciji europskih poslova.

Predstavio je glavne aspekte i novine u metodologiji hrvatskih pristupnih pregovora, istaknuvši da njihova složenost predstavlja jamstvo spremnosti Hrvatske za članstvo u Uniji. Osvrnuo se na postojeću političku klimu i odnose u Europskoj uniji te ih usporedio s raspoloženjem koje je o proširenju Europske unije vladalo tijekom 90-ih godina.

Državni tajnik Plenković izvijestio je i o dosadašnjim i planiranim aktivnostima Vlade u pogledu Komunikacijske strategije za informiranje hrvatske javnosti o Europskoj uniji i pripremama za članstvo, a u svjetlu referenduma. Vezano uz istraživanja javnog mnijenja o stavovima hrvatskih građana spram pristupanja u Europsku uniju, naglasio je postojanje kontinuirane i stabilne potpore hrvatskih birača ulasku u Uniju.



Priopćenja