Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković sudjelovao je u ponedjeljak, 23. svibnja 2011. godine, u Bruxellesu, na ministarskom sastanku Jadransko-jonske inicijative

U okviru XIII. zasjedanja Jadransko-jonskog vijeća ministri vanjskih poslova raspravljali su o eurointegracijskim procesima u jugoistočnoj Europi kao i o Strategiji Europske unije za Jadransko-jonsku makroregiju u kontekstu njezina trenutnog stanja te budućeg razvoja i perspektiva

U okviru XIII. zasjedanja Jadransko-jonskog vijeća ministri vanjskih poslova raspravljali su o eurointegracijskim procesima u jugoistočnoj Europi kao i o Strategiji Europske unije za Jadransko-jonsku makroregiju u kontekstu njezina trenutnog stanja te budućeg razvoja i perspektiva.

Ministar Jandroković u svom je izlaganju istaknuo kako današnji ministarski sastanak koincidira s održavanjem sjednice Vijeća za opće poslove Europske unije na kojem Republika Hrvatska očekuje važne i pozitivne poruke glede završetka pregovaračkog procesa. U tom smislu naglasio je kako je završna faza hrvatskih pregovora i vidljiva perspektiva skorog punopravnog članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji od iznimnog značaja za sve zemlje jugoistočne Europe i snažan poticaj na njihovom europskom putu. Ponovio je pritom kako sve zemlje regije mogu i nadalje računati na hrvatsku potporu njihovim aspiracijama za članstvo u euro-atlantskim integracijama.

Upoznavši nazočne s aktivnim sudjelovanjem Republike Hrvatske u radu Strategije europske unije za dunavsku regiju, pozitivnim je ocijenio koncept makroregija. Format je to koji omogućuje tješnju suradnju susjednih država koje se povezuje unutar jedne geografske cjeline na dobrobit svake države pojedinačno, ali i zbog općeg razvoja makroregije te zaštite njezinih prirodnih resursa, kazao je ministar Jandroković.

Osim suradnje s državama-članicama Europske unije, ukazao je i na činjenicu da Republika Hrvatska vrlo uspješno i konstruktivno surađuje i sa susjednim državama nečlanicama Unije. Takvu suradnju ocijenio je važnom za smanjivanje ekonomskih i općenito društvenih razlika među europskim regijama.

Ministar Jandroković pružio je potporu aktivnostima i daljnjem razvoju Strategije Europske unije za Jadransko-jonske makroregiju te iznio stav kako je ona za Republiku Hrvatsku važan instrument jadranske i mediteranske politike. Naglasio je pritom kako je Republika Hrvatska zainteresirana i spremna aktivno doprinositi svekolikom razvoju Jadransko-jonske makroregije.



Priopćenja