Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Državni tajnik za europske integracije Andrej Plenković sudjeluje 16. i 17. svibnja 2011. godine u Dubrovniku na 13. sjednici Zajedničkog parlamentarnog odbora Hrvatska – Europska unija, koji pod supredsjedanjem Marije Pejčinović Burić i Gunnara Hökmarka o

Teme trinaestog sastanka Zajedničkog parlamentarnog odbora, bit će stanje procesa pregovora i odnosi Europske unije i Republike Hrvatske, poglavlje 23. Pravosuđe i temeljna prava, europsko gospodarstvo i tržišno natjecanje, regionalna politika – prekogranična suradnja te komunikacija s građanima u kontekstu pripreme za referendum o članstvu u Uniji

Teme trinaestog sastanka Zajedničkog parlamentarnog odbora, bit će stanje procesa pregovora i odnosi Europske unije i Republike Hrvatske, poglavlje 23. Pravosuđe i temeljna prava, europsko gospodarstvo i tržišno natjecanje, regionalna politika – prekogranična suradnja te komunikacija s građanima u kontekstu pripreme za referendum o članstvu u Uniji.

U ime Vlade Republike Hrvatske na sastanku je govorio i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković. U ime Mađarske kao predsjedavajuće Vijećem Europske unije govorila je Enikő Győri, državna tajnica za EU poslove mađarskog Ministarstva vanjskih poslova. Europsku komisiju predstavljala je Alexandra Cas Granje, ravnateljica Uprave za proširenje.

U dijelu koji je posvećen napretku koji je Hrvatska ostvarila u okviru svojih pristupnih pregovora za članstvo u Europskoj uniji, državni tajnik Plenković je hrvatskim i europskim zastupnicima predstavio detaljan pregled izvršenih obveza vezanih uz pregovore, s ciljem njihova završetka do kraja lipnja ove godine. Izložio je aktivnosti Republike Hrvatske u području regionalne suradnje u jugoistočnoj Europi. Izvijestio je također o dosadašnjim i planiranim aktivnostima Vlade u pogledu Komunikacijske strategije za informiranje hrvatske javnosti o Uniji i pripremama za članstvo, a u svjetlu referenduma.

Zajednički parlamentarni odbor Hrvatska – Europska unija predstavlja parlamentarnu dimenziju političkog dijaloga između Hrvatske i Europske unije, sukladno odredbama Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Odbor se sastoji od 15 zastupnika u Europskom parlamentu i 15 u Hrvatskom saboru, a sastaje se dvaput godišnje - jednom u Hrvatskoj i jednom u Bruxellesu ili Strasbourgu. Sastanak Zajedničkog parlamentarnog odbora završava usvajanjem deklaracije i preporuka koje se uzimaju u obzir pri donošenju godišnjeg izvješća o Hrvatskoj koje usvaja Europski parlament, kao i pri usvajanju ostalih relevantnih dokumenta Europske komisije i Vijeća Europske unije.



Priopćenja