Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković sastao se u ponedjeljak, 16. svibnja 2011. godine, u Rimu, na marginama ministarske konferencije

Na sastanku je bilo govora o temama konferencije koje imaju za cilj omogućiti otvorenu razmjenu stajališta o reformi Vijeća sigurnosti te doći do konkretnih prijedloga za nastavak međuvladinih pregovora na plenarnim zasjedanjima Opće skupštine UN-a

Na sastanku je bilo govora o temama konferencije koje imaju za cilj omogućiti otvorenu razmjenu stajališta o reformi Vijeća sigurnosti te doći do konkretnih prijedloga za nastavak međuvladinih pregovora na plenarnim zasjedanjima Opće skupštine UN-a. U tom pogledu Republika Hrvatska je otvorena za suradnju i spremna pomoći svim uključenim akterima, kazao je ministar Jandroković.

Sugovornici su se također osvrnuli na pitanja regionalne zastupljenosti u Vijeću sigurnosti te reformi metoda i procedura rada. Ministar Jandroković ponovio je pritom hrvatska stajališta, posebice u pogledu potpore ideji proširenja u obje kategorije članstva u Vijeću sigurnosti.

Podsjetio je i na hrvatska iskustva tijekom dvogodišnjeg nestalnog članstva Republike Hrvatske u Vijeću sigurnosti.

Predsjednika Opće skupštine UN-a Deissa upoznao je i sa završnim aktivnostima u hrvatskom pregovaračkom procesu s Europskom unijom, istaknuvši kako hrvatska Vlada ostaje predana cilju dovršetka pregovora u lipnju ove godine.

Na kraju susreta ministar Jandroković pozvao je predsjednika Opće skupštine Deissa na ovogodišnji Croatia Summit u Dubrovniku.



Priopćenja