Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković sastao se u srijedu, 11. svibnja 2011. godine, u Istanbulu, na marginama sjednice Odbora ministara Vijeća Europe, s državnom ministricom za trgovinu i razvoj Minist

Sugovornici su izrazili zadovoljstvo vrlo dobrim bilateralnim odnosima, koji su bez otvorenih pitanja te imaju perspektivu za unaprjeđenje na gospodarskom planu

Sugovornici su izrazili zadovoljstvo vrlo dobrim bilateralnim odnosima, koji su bez otvorenih pitanja te imaju perspektivu za unaprjeđenje na gospodarskom planu.

Ministar Jandroković izvijestio je državnu ministricu O'Sullivan o tijeku hrvatskih pristupnih pregovora koji su ušli u svoju završnu fazu. Istaknuo je pritom odlučnost hrvatske Vlade da dovrši pregovore u lipnju ove godine.

U tom kontekstu ministar je uputio zahvalu Irskoj na kontinuiranoj potpori koju pruža Hrvatskoj na njezinom putu u punopravno članstvo u Europskoj uniji. Ta je potpora posebno došla do izražaja u vrijeme irskog predsjedanja Europskom unijom u prvoj polovici 2004. godine kada je Republika Hrvatska dobila status zemlje kandidata.

Bilo je riječi i o suradnji u međunarodnim organizacijama, osobito u okviru Ujedinjenih naroda. Istaknuto je pritom kako Hrvatska i Irska dijele zajednička načela u području multilateralizma, te je u tom smislu dogovorena suradnja i međusobna potpora u multilateralnim tijelima.



Priopćenja