Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Državni tajnik Plenković sudjelovao je u Splitu, na okruglom stolu organiziranom u sklopu Cisco Expo konferencije

Na okruglom stolu se raspravljalo o važnosti nastavka ulaganja u informatizaciju i digitalizaciju državne i lokalne uprave te važnosti strateškog partnerstva između javnog i privatnog sektora

Na okruglom stolu se raspravljalo o važnosti nastavka ulaganja u informatizaciju i digitalizaciju državne i lokalne uprave te važnosti strateškog partnerstva između javnog i privatnog sektora, kao ključnog čimbenika bržeg gospodarskog rasta i razvoja društva u cjelini.

Državni tajnik Plenković izložio je stanje i očekivanu dinamiku pregovaračkog procesa između Republike Hrvatske i Europske unije. Nastavno na temu okruglog stoga osvrnuo se na značaj poglavlja 10 - Informacijsko društvo i mediji, u okviru kojeg je provedeno usklađivanje s pravnom stečevinom Unije u područjima usluga informacijskog društva i audiovizualnih medija.

Naglasio je da u pogledu ICT sektora pravna stečevina na razini Europske unije ne definira pravila već postavlja politike i programe koje države članice moraju slijediti u smjeru ostvarenja zajedničkih ciljeva Unije. U tom smislu Republika Hrvatska sudjeluje u „Programu podrške Europske unije politikama za primjenu informacijskih i komunikacijskih tehnologija (ICT PSP) Okvirnog programa za konkurentnost i inovacije (CIP)“ kao i „Programu o interoperabilnom pružanju Europskih prekograničnih elektroničkih usluga javne vlasti javnim upravama, poduzetnicima i građanima.“

Tijekom pristupnih pregovora potreba za uvođenjem novih informacijskih tehnologija javila se u nekoliko pregovaračkih poglavlja. U tom kontekstu, državni tajnik Plenković izložio je projekte koji su bili provedeni u okviru reforme i informatizacije pravosuđa, poljoprivrede, carinske uprave, unutarnjih te vanjskih poslova.



Priopćenja