Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković sudjelovao je u utorak, 29. ožujka 2011. godine, u Londonu, na međunarodnoj konferenciji o Libiji.

Na konferenciji se raspravljalo o aktualnoj situaciji u Libiji, te je razmotrena provedba rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a 1970 (2011) i 1973 (2011)

Na konferenciji se raspravljalo o aktualnoj situaciji u Libiji, te je razmotrena provedba rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a 1970 (2011) i 1973 (2011). Također su razmotrene trenutne humanitarne potrebe, kao i načini potpore libijskom narodu u njegovim aspiracijama za boljom budućnošću.

Ministar Jandroković istaknuo je značaj ovoga skupa kojim je međunarodna zajednica dala dodatni poticaj daljnjem usklađenom djelovanju relevantnih međunarodnih aktera, usmjerenom na iznalaženju odgovora na aktualnu krizu u Libiji. Poručio je pritom kako Republika Hrvatska strogo osuđuje primjenu vojne sile Gadafijeva režima protiv civila, poručivši kako takvi oblici nasilja moraju odmah prestati.

Nadalje, istaknuo je kako Republika Hrvatska, kao država koja aktivno sudjeluje u međunarodnim naporima s ciljem sprječavanja daljnjeg stradavanja civila u Libiji, u potpunosti podržava provedbu rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a 1973 (2011) o uspostavi zone zabrane letenja te jačanju postojećih sankcija, nametnutih rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a 1970 (2011) protiv Gadafijeva režima. U tome je smislu pozdravio i odluku NATO-a da u potpunosti preuzme sve vojne operacije koje se provode u svrhu implementacije tih dvaju rezolucija, a s krajnjim ciljem uspostave mira u Libiji odnosno stabilnosti u regiji.

U istom kontekstu, ministar Jandroković je istaknuo i važnost punog poštivanja pravnog okvira i mandata zadanog relevantnim rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a, kako bi se individualno ili kroz regionalne organizacije ili aranžmane - osobito članica Arapske lige i Afričke unije - poduzele sve potrebne mjere u zaštiti libijskih civila.

Osim toga, Republika Hrvatska dijeli duboku zabrinutost humanitarnom situacijom u Libiji, te u tom smislu podupire planove Europske unije za pokretanjem humanitarne zaštite libijskog stanovništva u što skorijem roku.

Ministar je također pozdravio inicijativu za osnivanjem Kontaktne skupine za Libiju kojom će međunarodna zajednica unaprijediti svoje koordinirano djelovanje prema Libiji. Planiranom uspostavom ove skupine namjerava se ojačati humanitarne napore te stvoriti važan politički okvir za sveobuhvatan pristup rješenju krize u Libiji.



Priopćenja