Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković sastao se s ministrom vanjskih poslova Republike Kosovo Enverom Hoxhajem

Ministar Jandroković izrazio je zadovoljstvo posjetom prvog ministra vanjskih poslova Republike Kosovo Hrvatskoj te dodao kako je potpisivanje Protokola o suradnji dvaju ministarstava okvir za buduću još intenzivniju suradnju i dodatni pokazatelj uzlaznog trenda bilateralnih odnosa

Ministar Jandroković izrazio je zadovoljstvo posjetom prvog ministra vanjskih poslova Republike Kosovo Hrvatskoj te dodao kako je potpisivanje Protokola o suradnji dvaju ministarstava okvir za buduću još intenzivniju suradnju i dodatni pokazatelj uzlaznog trenda bilateralnih odnosa.

Dodao je kako Hrvatska želi s Kosovom razvijati dobre, prijateljske i sadržajne odnose u svim područjima od obostranog interesa. U tom smislu dogovoreno je osnivanje radne skupine, predvođene veleposlanicima, koja će imati zadatak utvrditi takva područja.

Ponovio je kako Republika Hrvatska pruža jasnu i nedvosmislenu podršku integritetu i nedjeljivosti kosovskog teritorija. Pružio je podršku procesu jačanja kosovskih institucija vlasti te pritom ponudio razmjenu iskustva Republike Hrvatske u institucionalnoj izgradnji.

Ministar Jandroković pozdravio je i početak dijaloga između Republike Kosovo i Republike Srbije pod okriljem Europske unije naglasivši važnost izgradnje dobrosusjedskih odnosa na temelju uzajamnog poštovanja.

Sugovornici su izrazili zadovoljstvo razvojem gospodarskih odnosa, ukupnim iznosom trgovinske razmjene te su se založili za daljnje ubrzavanje i jačanje gospodarskih i investicijskih odnosa. Pritom je ministar Hoxhaj pozvao hrvatske tvrtke da aktivnije participiraju u gospodarskom životu Kosova.

Glede trenutnog političko-sigurnosnog stanja u regiji jugoistočne Europe, ministri su istaknuli kako je euroatlantska budućnost Kosova, ali i ostalih zemalja regije jugoistočne Europe od iznimne važnosti za stabilnost i sigurnost cijele regije. Ministar Jandroković izrazio je uvjerenje kako i hrvatska iskustva pri ulasku u NATO i dosadašnja s Europskom unijom mogu biti od velike koristi za Republiku Kosovo.

Bilo je govora i o zaštiti prava nacionalnih manjina pri čemu je ministar Jandroković izrazio uvjerenost kako će kosovske vlasti osigurati puno uživanje manjinskih prava Hrvatima, jednake onima koje uživa albanska manjina u Hrvatskoj. Ministar Hoxhaj je prenio da je kosovskim vlastima status hrvatske manjine vrlo važno pitanje te izvijestio o mjerama koje će u skoroj budućnosti poboljšati njihov trenutni položaj.



Priopćenja