Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković sudjelovao je u četvrtak, 17. ožujka 2011. godine, u Sarajevu, na seminaru ministara vanjskih poslova u organizaciji Europske pučke stranke.

Tom prigodom ministri su raspravljali o budućnosti i EU perspektivi zemalja jugoistočne Europe, aktualnoj situaciji u sjevernoj Africi i na Bliskom istoku, te o pitanjima međuvjerskog i međukulturalnog dijaloga

Tom prigodom ministri su raspravljali o budućnosti i EU perspektivi zemalja jugoistočne Europe, aktualnoj situaciji u sjevernoj Africi i na Bliskom istoku, te o pitanjima međuvjerskog i međukulturalnog dijaloga.

Ministar Jandroković istaknuo je kako je euroatlantska perspektiva svih zemalja jugoistočne Europe važna za trajnu stabilnost regije. U tom smislu Republika Hrvatska podupire daljnje proširenje Europske unije i pristupanje svih onih zemalja regije koje ispune potrebne kriterije.

Vezano uz situaciju u Bosni i Hercegovini, u obraćanju novinarima ministar Jandrokovć kazao je kako Hrvatska nastavlja snažno podupirati teritorijalni integritet i suverenitet te zemlje i njenu euroatlantsku perspektivu, kao i jednakopravnost svih triju konstitutivnih naroda. Ponovio je i da su predsjednica Vlade Jadranka Kosor i Predsjednik Republike Ivo Josipović ranije u svom pismu naglasili važnost jednakopravnosti sva tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini u skladu s Ustavom BiH i Daytonskim sporazumom. Poručio je pritom kako vjerodostojni predstavnici sva tri naroda trebaju sudjelovati u vlasti, a svaka politička stranka i njihovi lideri odlučit će na koji način to učiniti. U tom smislu Republika Hrvatska neće se miješati u način formiranja vlasti u Bosni i Hercegovini, kazao je ministar Jandroković



Priopćenja