Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković sastao se u ponedjeljak 14. ožujka 2011. godine, s izvjestiteljem za Republiku Hrvatsku u Europskom parlamentu Hannesom Swobodom i izaslanstvom Odbora za vanjske po

Tijekom razgovora s predstavnicima Europskog parlamenta ministar Jandroković posebno se osvrnuo na posljednje Izvješće Europskog parlamenta o napretku Republike Hrvatske

Tijekom razgovora s predstavnicima Europskog parlamenta ministar Jandroković posebno se osvrnuo na posljednje Izvješće Europskog parlamenta o napretku Republike Hrvatske. Istaknuo je pritom kako je Republika Hrvatska spremna provesti sve preostale reforme potrebne za dovršetak pregovora do kraja aktualnog mađarskog predsjedanja Europskom unijom, odnosno do kraja lipnja ove godine.

Dodao je kako je izvješće izrazito korisno te pruža jasne orijentire o koracima koje je još potrebno poduzeti, kako bi Republika Hrvatska kvalitetno ispunila preuzete obveze u zadanom vremenskom roku i pritom demonstrirala svoju vjerodostojnost i punu spremnost za članstvo u Europskoj uniji.

Ministar Jandroković upoznao ih je s Akcijskim planom Vlade Republike Hrvatske o poglavlju 23.-Pravosuđe i temeljna prava, koji resornim ministarstvima jasno definira rokove za ispunjavanje zadanih mjerila.

I u pogledu drugih poglavlja također je istaknuo kako Hrvatska očekuje daljnji napredak u pristupnim pregovorima već na sljedećoj međuvladinoj konferenciji, zakazanoj za 19. travnja ove godine.

Sugovornici su se osvrnuli i na trenutnu situaciju na prostoru jugoistočne Europe, složivši se kako dosadašnjih uspjeh Republike Hrvatske u eurointegracijskom pristupnom procesu može biti najbolji dokaz svim zemljama regije koje ispune potrebne kriterije da je članstvo u Europskoj uniji dostižno.



Priopćenja